Διαθεματική Προσέγγιση … στο Νηπιαγωγείο!

Tα Νήπια των Εκπαιδευτηρίων μας, στο πλαίσιο της Διαθεματικής Προσέγγισης: «Καρποί της Γης-Σταφύλι» γνώρισαν το αμπέλι, τον καρπό του, την καλλιέργειά του και τα προϊόντα παραγωγής του.

Μέσα από την πλούσια λαϊκή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, την τέχνη, τη μυθολογία αλλά και τη θρησκεία μας τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη μεγάλη αξία του ευλογημένου αυτού καρπού.

Ταξιδεύοντας στο παρελθόν μάθαμε πώς γινόταν ο τρύγος τα παλιά χρόνια, γνωρίσαμε το παραδοσιακό πατητήρι και καταλήξαμε στο σύγχρονο οινοποιείο. Βιώσαμε όλα τα στάδια παραγωγής: «από το σταφύλι στο κρασί» στο εργαστήριο Φυσική-Χημείας του Γυμνασίου-Λυκείου μας.

Στη «γωνιά του σταφυλιού» που δημιουργήσαμε με προϊόντα, εικόνες και έντυπο υλικό, που είχαν σχέση με το σταφύλι, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αγγίξουν, να παρατηρήσουν, να επεξεργαστούν και να θέσουν νέες ερωτήσεις και απορίες.

Γνωρίσαμε επαγγέλματα που έχουν σχέση με το αμπέλι και το κρασί όπως το επάγγελμα του αμπελουργού, του τρυγητή, του οινοπαραγωγού, του βαρελοποιού κ.τ.λ.

Παίξαμε με τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης δοκιμάζοντας, μυρίζοντας και αναγνωρίζοντας τα προϊόντα του σταφυλιού. Γίναμε ζαχαροπλάστες και φτιάξαμε λαχταριστά μουστοκούλουρα!

Στη γωνιά των Εικαστικών, με τη μέθοδο του τυπώματος και του κολλάζ δημιουργήσαμε εντυπωσιακά τσαμπιά σταφυλιού.

Διασκεδάσαμε αλλά και ταυτόχρονα διδαχθήκαμε στο μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου, παρακολουθώντας το μύθο του Αισώπου: ¨Η αλεπού και τα σταφύλια¨.

Ο βιωματικός τρόπος μάθησης κατά τη διεξαγωγή αυτού του Project κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς χαίρονταν την κάθε δραστηριότητα, καθ΄ όλη τη διάρκειά του.