¨Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Σεισμολογικό Ερευνητικό Κέντρο¨

Την 29η Μαΐου 2014 το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των δύο τμημάτων της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας στο Σεισμολογικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της διοργάνωσης της 20ης Πράσινης εβδομάδας.

Της ξενάγησης ηγήθηκε ο κ. Βαμβακάρης, με τις οποίες του οποίου περιηγηθήκαμε στις αίθουσες του Κέντρου και γνωρίσαμε τα μυστικά της σεισμολογίας και της καταγραφής των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου.

Πρώτος σταθμός της περιήγησής μας ήταν η υπόγεια αίθουσα όπου φυλάσσονται τα σεισμόμετρα και οι ψηφιακοί πλέον σεισμογράφοι. Ακούσαμε αναλυτικά πώς γίνεται με αμεσότητα και ακρίβεια η καταγραφή των σεισμών. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις τους αποκόμισαν πολλές νέες γνώσεις.

Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε την αίθουσα των υπολογιστών όπου καταγράφονται ψηφιακά σε ώρα Γκρίνουιτς οι σεισμικές δονήσεις σε όλη την Ελλάδα και κατόπιν γίνεται ο έλεγχος και η εξακρίβωση των στοιχείων από τους ειδικούς επιστήμονες.

Στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα προβολών όπου μέσω μιας λεπτομερούς παρουσίασης με powerpoint μάθαμε πώς δημιουργούνται οι σεισμοί, τι ανακατατάξεις έγιναν στο ανάγλυφο της γης καθώς και πώς δημιουργήθηκε η σημερινή μορφή της ξηράς, των ηπείρων. Πληροφορηθήκαμε για τους μεγαλύτερους και καταστροφικότερους σεισμού ανά τον κόσμο καθώς και για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά από αυτόν.

Ήταν ομολογουμένως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές επισκέψεις μας, η οποία άφησε σε όλους μας μόνο θετικές σκέψεις. Τα παιδιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν ιδιαίτερα ήσυχα και προσεκτικά, γι΄ αυτό και η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.