Η F1inschools Ελλάδος 2014 στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη.

Συνέδρια Πληροφορικής Γυμνασίου , λογότυπο των εκπαιδευτηρίων

Σε υψηλές ταχύτητες κινούνται τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη έχοντας αναλάβει τη διοργάνωση των Εθνικών Προκριματικών Αγώνων Β. Ελλάδος 2014 σε συνεργασία με την F1inschools Ελλάδος.

Οι Προκριματικοί αγώνες διενεργήθηκαν Παρασκευή 04 και Σάββατο 05 Απριλίου 2014 στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στην Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα F1 in Schools υλοποιείται 14 χρόνια σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, με την συμμετοχή 17.000 και πλέον μαθητών, ηλικίας 9-19 ετών. Είναι μία διεθνής πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Παιδείας χωρών, όπως της Αγγλίας, Ιρλανδίας, Γερμανίας, Αυστραλίας, Κύπρου.

Στο F1inSchools οι μαθητές αποκτούν Γνώσεις Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, κατασκευάζουν τα δικά τους F1 μονοθέσια από ξύλο balsa,διαστάσεων 17-20 εκ. που κινείται με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα με ταχύτητα περίπου 60-70 χλμ/ώρα, πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους περίπου 24 μέτρων, ενώ με χρήση αισθητήρων και Η/Υ μετρώνται οι χρόνοι από τη στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν τη γραμμή τερματισμού της πίστας, καθώς και οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών στην εκκίνηση.Ο σχεδιασμός του μονοθέσιου αυτοκινήτου γίνεται με πρόγραμμα autocad και η κοπή του σε μηχανή CNC.Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η κατασκευή του αποτελούν μέρος των εργασιών που πρέπει να υλοποιηθούν από τις ομάδες. Οι ενέργειες προώθησης & marketing των εργασιών είναι εξίσου σημαντικές, και γίνονται στα πλαίσια παρουσίασης ενός συνόλου αντάξιου του παγκόσμιου επιπέδου.Οι ομάδες θα πρέπει παράλληλα να σχεδιάσουν στολές και να κατασκευάσουν ένα περίπτερο έκθεσης της εργασίας τους.Oι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ως ομάδα στα πρότυπα των μεγάλων ομάδων της Formula 1.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος υλοποίησης του διαγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, Δ. Πολυματίδης: «…σκοπός του προγράμματος είναι να οδηγήσει τους μαθητές, μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρών μοντέλων αγωνιστικών F1 Αυτοκινήτων, στην εμπειρική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά STEM Education, καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων προσωπικών και επαγγελματικών, χρησιμοποιώντας ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Ο διαγωνισμός διεξάγεται αρχικά σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε παγκόσμιο. Στην περσινή διοργάνωση οι ομάδες του Σχολείου μας πέτυχαν σε εθνικό επίπεδο το δεύτερο καλύτερο χρόνο της διοργάνωσης (1,1sec τα 24m).

Στον φετινό διαγωνισμό F1 in Schools Ελλάδος, Σχολικής περιόδου 2013 – 2014, δήλωσαν συμμετοχή 59 ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, από 38 δημόσια και 21 ιδιωτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Η πρωταθλήτρια ομάδα μαθητών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 in Schools 2014, που θα διενεργηθεί τον Νοέμβριο του 2014 στο Abu Dhabi, στο περιθώριο του Grand Prix της Formula 1. Δικαίωμα συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, 2η και 3η θέση στον Εθνικούς Τελικούς.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες και θυμίζουμε σε όλους τους μαθητές ότι πάντα στόχος είναι το «ευ αγωνίζεσθαι».

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό F1inSchools Ελλάδος μπορείτε να βρείτε στο http://www.f1inschools.gr.

Οι Προκριματικοί Αγώνες Β. Ελλάδος F1 in Schools Ελλάδος 2014 συνδιοργανώνονται από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και την επιχείρηση SETApps, καθώς και με την Υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Inspiring Science Education.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη θα διεκδικήσουν την πρόκριση με δύο ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από έξι μαθητές αντίστοιχα. Πρόκειται για την ομάδα Αιολίς (http://aiolisf1.ix.com.aiolisf1) των  Εκπαιδευτηρίων ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ με τους μαθητές: Λύσσας Γ., Λύσσας Κ., Καλεντερίδης Γ., Κουσινόβαλης Μ., Ταταρίδης Δ., Σιγουρτζίδης Κ. και για την ομάδα P6wer (http//p6wer.webs.com/) με τους μαθητές: Μπουσίνης Κ., Βαλμάς Γ., Φλωρίδου Ν., Κραγιοπούλου Α., Γεωργούλης Α., Λογοθέτης Δ.