Επίσκεψη στις Aλυκές Κίτρους στην Kατερίνη.

Στα πλαίσια της 20ης Πράσινης Εβδομάδας με γενικό θέμα «Ενεργοί Πολίτες» οι μαθητές της Γ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας εργάστηκαν πάνω στο Σχέδιο Εργασίας (Project) με τίτλο «Δικαίωμα των παιδιών η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό».

Tην Τρίτη 03-05-2014,οι μαθητές μας επισκέφτηκαν και  ξεναγήθηκαν από την περιβαλλοντική ξεναγό, κ. Θ. Νασιοπούλου, στις Aλυκές Κίτρους στην Κατερίνη και στον διεθνούς σημασίας Υδροβιότοπο της περιοχής, με σπάνια ορνιθοπανίδα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία και γνώρισαν από κοντά τις αλυκές Κίτρους, τις εγκαταστάσεις παραγωγής άλατος, που κατέχουν την 3η θέση σε παραγωγή  αλατιού στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια της υπεύθυνης του χώρου συνέλεξαν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο σ΄ αυτόν τον χώρο, μέσα από μια απλή διαδικασία, παράγεται το αλάτι από  την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, η οποία γίνεται με τη βοήθεια του ανέμου και την ακτινοβολία του ήλιου την περίοδο του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια μέσα απ΄ τα μάτια της έμπειρης ξεναγού μας εντόπισαν και παρατήρησαν σπάνια είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στον υδροβιότοπο της περιοχής, τμήμα της μεγαλύτερης υγροτοπικής έκτασης στην Ελλάδα, του υγρότοπου Αξιού.

Τέλος είχαν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν και να παίξουν σ΄ έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο δίπλα στις αλυκές. Πλούσια σε εμπειρίες, γνώσεις και σπάνιου φυσικού κάλλους εικόνες τα παιδιά μας επέστρεψαν στο Σχολείο με την ευχή και την επιθυμία να πραγματοποιήσουν μια εξίσου σημαντική επίσκεψη.

Ελληνικα