Eπίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Την Πέμπτη 10-04-2014 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή των δύο τμημάτων της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Βεργίνας, που είναι  από τα σημαντικότερα της Μακεδονίας και ολόκληρης της Ελλάδας.

Εκεί οι μαθητές, με τη συνοδεία των υπευθύνων Εκπαιδευτικών και με την έμπειρη καθοδήγηση της ξεναγού μας κ. Μ.Κυριακίδου, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του μουσείου και ταξίδεψαν στον χρόνο.

Η ιστορία της Μακεδονίας ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια  μας μέσα από τα πολύτιμα εκθέματα που βρίσκονται άριστα τοποθετημένα σ΄ έναν χώρο 1.000 τ.μ. δίπλα στους βασιλικούς τάφους. Όλα αυτά τα ευρήματα, που είναι εξαιρετικής ιστορικής αξίας, ήρθαν στο φως τον Νοέμβρη του 1977 ύστερα από την ανασκαφική προσπάθεια του αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου και της ομάδας του.

Θαυμάσαμε όλοι τις πέντε επιτύμβιες στήλες που βρέθηκαν στην επίχωση της Μεγάλης Τούμπας, η πολύτιμη μαρτυρία των οποίων μας δείχνει πως οι Μακεδόνες αποτελούσαν Ελληνικό φύλο και ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ο ¨έξωθεν εξελληνισμός¨ τους. Παρατηρήσαμε με προσοχή τα χάλκινα σκεύη, τα ασημένια αγγεία, τα περίτεχνα όπλα, τις ελεφαντοστέινες μορφές των κλινών, τα χρυσοπόρφυρα υφάσματα, τα ποικίλα κτερίσματα, τα σκεύη κάθε είδους και τα πολύτιμα κοσμήματα.

Έκθαμβοι σταθήκαμε μπροστά στις δύο χρυσές λάρνακες του Φιλίππου Β΄ και της συζύγου του καθώς και στο έμβλημα που τις κοσμεί: τον δεκαεξάκτινο ήλιο των Μακεδόνων. Εντύπωση μας προκάλεσαν τα ολόχρυσα στεφάνια που δέσποζαν με τη λεπτή διακόσμησή τους στις ειδικές προθήκες καθώς και  ο ξεχωριστός εξοπλισμός του βασιλιά: ο θώρακας με τις χρυσές ταινίες στις παρυφές του, το σιδερένιο κράνος-μοναδικό στο είδος του-, το χρυσοποίκιλτο ξίφος και η χρυσελεφάντινη ασπίδα του. Καθηλωτικές είναι επίσης οι μοναδικής πιστότητας προτομές του Φιλίππου του Β΄ και του γιου του Αλέξανδρου.

Τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκάλεσαν σε όλους οι δύο βασιλικοί τάφοι, σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Ο μεγαλύτερος ανήκε στον βασιλιά Φίλιππο Β΄ και ο μικρότερος σ΄ έναν πρίγκιπα –πιθανότατα στον Αλέξανδρο τον Δ΄- γιο του  Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης. Συναρπαστικές ήταν οι δωρικές προσόψεις των τάφων, με τις μαρμάρινες θύρες και τις πολύχρωμες παραστάσεις στη ζωοφόρο.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η θερμή ανταπόκριση όλων των μαθητών από την αρχή ως το τέλος της με αμείωτο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή! Συμμετείχαν ενεργά, εύστοχα και με μεγάλο ενθουσιασμό, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη και πολλές επιπλέον γνώσεις γύρω από τους θησαυρούς που έκρυβε τόσους αιώνες μέσα της η Μακεδονική γη.

Αποχαιρετήσαμε το Μουσείο και τον ευρύτερο Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, τις αρχαίες «Αιγές», με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ευχή να ξαναβρεθούμε σύντομα πάλι εκεί.

Ελληνικα