Κερκίνη…Ταξίδι σε έναν επίγειο Παράδεισο!

Ένας τόπος τόσο μαγικός που συνεχίζεις να τον ονειρεύεσαι ακόμα και όταν είσαι εκεί.Πουλιά, ζώα, ησυχία, χρώματα που αλλάζουν παλέτα ανάλογα με την εποχή. Μια μαγική ατμόσφαιρα!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων,την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, οι Μαθητές της Ε΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη,αποφάσισαν να συμβάλλουν στη διεθνή προβολή της λίμνης Κερκίνης με τη δημιουργία μιας βιντεοξενάγησης.

Για το λόγο αυτό δόθηκε σχέδιο εργασίας στους μαθητές της Ε΄ τάξης, οι οποίοι χωρισμένοι σε ομάδες συγκέντρωσαν πληροφορίες για την ιστορία, τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η λίμνη.

Οι Μαθητές εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμμετείχαν  στις δράσεις του Διεθνούς  Οργανισμού Ramsar, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων.Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων επισκέφθηκαν τον υγρότοπο της λίμνης Κερκίνης που προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου “Natura 2000”. Η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας για τους υγροτόπους και τη διαχείρισή τους και προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και για οικοτουριστική ανάπτυξη. Οι μαθητές  γνώρισαν από κοντά το μοναδικό υγρότοπο, κατανοώντας τη σπουδαιότητά του, ιστορικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά για την ευρύτερη περιοχή. Επίσης προσέγγισαν την έννοια της βιοποικιλότητας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων, ενημερώθηκαν  για τις σημαντικότερες απειλές της λίμνης και συνειδητοποίησαν ότι η συνετή διαχείριση της περιοχής οδηγεί στην αειφορική ανάπτυξη και παρουσίασαν τις εκπληκτικές ομορφιές της λίμνης.Τεράστια νούφαρα, μοναδικά στην Ελλάδα, παραλίμνια δάση, νεροβούβαλοι και ένας ασύλληπτος αριθμός πουλιών συνθέτουν ένα μοναδικό οικοσύστημα. Μια πρωτόγνωρη αίσθηση γαλήνης σε κατακλύζει αντικρίζοντάς την. Οι κορυφογραμμές του βουνού Μπέλες καθρεφτίζονται μέσα της και οι πλάβες – οι μηχανοκίνητες σκεπαστές βάρκες – λικνίζονται στις όχθες της καλωσορίζοντας τον επισκέπτη.

Έτσι, λοιπόν,δουλέψανε συστηματικά και οργανωμένα για την προβολή των υπέροχων εικόνων της μοναδικού κάλλους λίμνης Κερκίνης, ξεναγήθηκαν και γνώρισαν καλύτερα έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους του κόσμου.Με την αποτύπωση των εικόνων και τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ αυτού, τα παιδιά μετέφεραν τις εμπειρίες τους στους συμμαθητές τους, στο Σχολείο μας, στις οικογένειές τους αλλά και τις ανησυχίες τους στους τοπικούς φορείς.Ως εκπαιδευτικοί πιστεύουμε ότι με την προσπάθεια αυτή συμβάλαμε στην ανάδειξη του ανεκτίμητου φυσικού πλούτου του υγροτόπου αλλά και στην προστασία και στη διατήρησή του από τις μελλοντικές γενιές.

Το σχετικό κείμενο στα Aγγλικά είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα: www.ramsar.org

Ελληνικα