Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου από το 2004 έως και σήμερα εορτάζεται κάθε Φεβρουάριο, σε παγκόσμιο επίπεδο σε 99 χώρες και σε 5 ηπείρους . Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης  μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή καιηθικά σωστή χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό  Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης insafe (www.saferinternet.gr ) στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται  από τη Δράση  www.saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό εκπρόσωπο του δικτύου insafe.
Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εστιάζουν στις εικονικές ζωές όπου μικροί και μεγάλοι ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτείνονται από τα online παιχνίδια έως τη κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους. «Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι», «Σεβάσου τη ζωή των άλλων» είναι κάποια από τα συνθήματα. Το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης insafe , έχει ασχοληθεί με τις διαφορετικές εκφάνσεις του διαδικτύου: Από το διαδικτυακό εκφοβισμό μέχρι το φαινόμενο της κοινωνικής δικτύωσης και της σύγκλισης των γενεών. Φέτος αποφάσισε να επιλέξει μια ξεχωριστή με βαρύνουσα σημασία τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας στους online κόσμους- Online rights and responsibilities. «Connect with respect!»,«Σύνδεση με σύνεση!».
Oι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, δημιούργησαν τα δικά τους μηνύματα (με αφίσες- μπλουζάκια) σαν πραγματικοί πρεσβευτές και προωθητές των μηνυμάτων του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε, στο πλαίσιο της εκστρατείας επαγρύπνησης για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο 'saferinternet.gr'.

Ελληνικα