Προβληματισμός για το Δίκαιο και το Άδικο!

Οι μαθητές της α΄ και β΄  Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία διαφορετική προσέγγιση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, από το θεατρικό οργανισμό Omerta Theatre στο θέατρο «Αριστοτέλειον». Η επαναστάτρια Αντιγόνη του Σοφοκλή του 5ου αιώνα έρχεται ενάντια στην ύψιστη εξουσία του Κρέοντα. Αντιτίθεται στον ισχύοντα νόμο της πόλης και θέτει το υψηλό και αδιάλλακτο φρόνημά της, την ευσέβεια στον θεϊκό νόμο και την αδερφική της αγάπη υπεράνω όλων. Η Αντιγόνη είναι μία από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες ηρωίδες ανά τους αιώνες.

Στο χώρο του Σχολείου μας, η επίσκεψη της ηθοποιού κας Χρ. Γυφτάκη, η οποία, είχε προηγηθεί της παράστασης, σε  μια 45λεπτη -ανά τμήμα- θεατρικού τύπου διαδραστική παρουσίαση, έθεσε ερωτήματα γύρω από τους χαρακτήρες και τα θέματα του έργου, ερωτήματα που οι μαθητές αναζήτησαν απαντήσεις στη θεατρική δράση.

Οι μαθητές συγκινήθηκαν και προβληματίστηκαν μετά την παρακολούθηση της παράστασης, σχετικά με το δίκαιο και το άδικο, τη δύναμη της αδελφικής αγάπης, την πίστη στο θεϊκό δίκαιο και τη δύναμη της κοσμικής εξουσίας. Η πλάνη της εξουσίας. Η ανθρώπινη επιλογή της υποταγής. Η σοφία που δεν γίνεται πιστευτή. Η αρσενική εξουσία έναντι της γυναικείας αντοχής. Και η αγάπη. Που πεθαίνει.