Ένα αξέχαστο τριήμερο στην ιστορική πόλη των Ιωάννινων.

Το τριήμερο 14-16  Μαρτίου 2024 οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου με συνοδούς καθηγητές τους κ.κ. Ε. Καρατζιούλα, Ν. Λύσσα, Φ. Μπογιατζόγλου, Δ. Πετράκη, Θ. Τσιόγκα, Π. Φρυγανιώτης και Χ. Φρυγανιώτη πραγματοποίησαν εκδρομή στο Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης και τα μαγευτικά Ιωάννινα. Κατά τη διάρκειά της είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης, την Σιάτιστα καθώς και ιστορικά μνημεία και μουσεία της πόλης των Ιωαννίνων.

Η εκδρομή αποτελεί μια από τις εκπαιδευτικές δράσεις των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη ως μέλους του δικτύου συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO, ASPnet UNESCO,  σχετικά με τη σημασία του παγκόσμιου δικτύου Γεωπάρκων UNESCO μέλος του οποίου είναι και το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης.        Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια σπάνια μορφωτική εμπειρία, αφού οι μαθητές μας είχαν την δυνατότητα να πληροφορηθούν από την υπεύθυνη του Γεωπάρκου για την ιδιαίτερη γεωλογική αξία της περιοχής, τα σπάνια πετρώματα που χρονολογούνται από την παλαιοντολογική εποχή. Για το λόγο αυτό στην επίσκεψή τους στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας περιηγήθηκαν στην έκθεση πετρωμάτων και απολιθωμάτων αλλά και την σπάνια συλλογή χλωρίδας και πανίδας που εντοπίζονται σε όλη την έκταση του Γεωπάρκου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επίσκεψή τους στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Αργυριάδη-Μαλιόγκα που αποτελεί μνημείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με υπέροχο πλούσιο εσωτερικό ζωγραφικό διάκοσμο. Το 1965 το αρχοντικό ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μετά το 1979 άρχισαν εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης και συντηρήθηκε το σύνολο του τοιχογραφικού του διακόσμου. Πολύχρωμες τοιχογραφίες διακοσμούν τους τοίχους του αρχοντικού εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς και την ξύλινη επένδυσή του. Γεωμετρικά σχέδια, φυτικός και ανθικός διάκοσμος, τοπία με ζώα, πουλιά και κυνηγούς, ευρωπαίοι στρατιώτες και απεικονίσεις πόλεων είναι μερικά μόνο από τα απεικονιζόμενα θέματα των τοιχογραφιών. Στο ισόγειο του αρχοντικού ξεχωρίζουν οι προσωπογραφίες του τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Α’, του αγωνιστή Ρήγα Βελεστινλή και του Όθωνα, πρώτου βασιλιά του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Εντυπωσιακή είναι επίσης και η παράσταση της Φρανκφούρτης στον «καλό οντά» του ισογείου. Ο λαϊκός καλλιτέχνης «αντέγραψε» το εικονογραφικό θέμα από συγκεκριμένη χαλκογραφία του Johann Balthassar Probst, που έφεραν πιθανότατα Σιατιστινοί επιστρέφοντας από τα μακρινά ταξίδια τους στην Κεντρική Ευρώπη.

Στη συνέχεια του ταξιδιού τους μετέβησαν στη Μηλιά Γρεβενών και στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της περιοχής όπου ενημερώθηκαν για τις συλλογές που περιλαμβάνει το μουσείο και θαύμασαν από κοντά τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο – σύμφωνα με τα ρεκόρ Guinness (2011), σε μία διεθνών προδιαγραφών παλαιοντολογική έκθεση. Τα απολιθώματα καθώς και πολλά παλαιοντολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως μετά τις εκτεταμένες ανασκαφές από το 1990, από την Ευαγγελία Τσουκαλά, καθηγήτρια Παλαιοντολογίας ΑΠΘ. Καλά προστατευμένα για εκατομμύρια χρόνια στο φιλόξενο υπέδαφος των Γρεβενών βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ελεφάντων, αιλουροειδών, ρινόκερων, χελωνών, ιππαρίων, ταπίρων, αρκούδων, μαχαιρόδοντα, γαζελών, αγριόχοιρων αλλά και του μεγάλου βοοειδούς που ονομάστηκε διεθνώς από το όνομα των Γρεβενών, Γρεβενοβούς ο αρχαϊκός. Οι εκδρομείς αφού περιηγήθηκαν στο μουσείο ξεκίνησαν για τα Ιωάννινα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου όπου έφτασαν  αργά το απόγευμα.  Μετά από την τακτοποίηση και το δείπνο, διασκέδασαν σε χώρο με ελληνική μουσική.

Το Σάββατο επισκέφτηκαν την Ακρόπολη Ίτς Καλέ όπου ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο, στον τάφο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για ένα από τα λίγα κάστρα με σύγχρονη «ζωή» όπου έχουν αφήσει το στίγμα τους το ηπειρώτικό, το βυζαντινό και το οθωμανικό στοιχείο, ενώ η υπέροχη θέα από ψηλά της Παμβώτιδας λίμνης τους καθήλωσε. Δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την εκδρομή η επίσκεψη στο νησάκι των Ιωαννίνων όπου βρίσκεται ο χώρος όπου πέθανε ο Αλή Πασάς. Είναι πασίγνωστο λόγω της ιστορίας του καθώς είναι συνυφασμένο με την ζωή του Αλή Πασά και την τραγική ιστορία της κυρά Φροσύνης. Αρκεί μια επίσκεψη στο μουσείο του Αλή πασά για να θαυμάσει κανείς από κοντά προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά καθώς και άλλα κειμήλια της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Εντύπωση προκαλεί η αναπαράσταση του πνιγμού της κυρά Φροσύνης. Πέρα από την ιστορική σημασία ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πέτρινα σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Η επίσκεψη συνεχίστηκε με βόλτα στον παραλίμνιο της Παμβώτιδας και στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Η μέρα έκλεισε με βραδινή διασκέδαση.

Την Κυριακή επισκέφτηκαν το θεματικό Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη γνωστό και ως μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Σκοπός του καλλιτέχνη ήταν να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια βιωματική εμπειρία του ιστορικού παρελθόντος. Στη συνέχεια του ταξιδιού οδηγήθηκαν στο παραδοσιακό χωριό του Μετσόβου όπου είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και να απολαύσουν τις τοπικές γεύσεις.

Αργά το απόγευμα, γεμάτοι αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις επέστρεψαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης έτοιμοι και για νέες εξορμήσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα την επόμενη σχολική χρονιά.