«Γνωρίζοντας τους Υδάτινους παραδείσους της Θεσσαλονίκης Κορώνεια και Βόλβη».

Με αφορμή τη συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη στο 2ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη και στο πλαίσιο του σχετικού πεδίου εργασίας για τους υδάτινους παράδεισους της Θεσσαλονίκης  οι μαθητές της Ε΄ τάξης επισκέφτηκαν τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, δύο λίμνες του νομού Θεσσαλονίκης, που πριν εκατομμύρια χρόνια ήταν μια ενιαία λίμνη καθώς και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, με σκοπό να συγκεντρώσουν υλικό για την εκπόνηση του project.

Η λίμνη Κορώνεια, «τύποις» πλέον λίμνη αφού έχει ελάχιστο νερό και ζωή – είναι μια νεκρή έρημη περιοχή-προκάλεσε έκπληξη και απογοήτευση στα παιδιά. Αναρωτιόνταν τι προκάλεσε την τραγική αυτή οικολογική καταστροφή και αν υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθεί ποτέ. Την απογοήτευσή τους και τη θλιβερή εικόνα  διαδέχτηκε το χαμόγελο και η ανακούφιση, όταν αντίκρισαν τα ήρεμα γεμάτα πουλιά νερά της λίμνης Βόλβης Η εκτεταμένη επιφάνεια της λίμνης με τις πολυσχιδείς ακτογραμμές και την αντανάκλαση του ουρανού γέμισαν με όμορφες εικόνες τα παιδικά μάτια. Ενθουσιάστηκαν με το εκπληκτικό τοπίο, απόλαυσαν την ξενάγηση, έκαναν ορνιθοπαρατήρηση, θαύμασαν τρεις πανέμορφους κύκνους και έπαιξαν κάτω από τεράστια πλατάνια κοντά στη λίμνη στην περιοχή της Ρεντίνας. Στο κέντρο πληροφόρησης είχαν την ευκαιρία να δουν σε εικόνες τη χλωρίδα και την πανίδα τους αλλά και την εντυπωσιακή μακέτα των λιμνών. Αντίστοιχα στο Κέντρο πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα-Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την προστατευόμενη αυτή περιοχή του δικτύου Natura 2000, ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδος. Γνωρίσαμε μερικά από τα 300 είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στα 388.000 στρέμματα αλλά και την πλούσια πανίδα. Στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε τα εντυπωσιακά φλαμίνγκο, τα μικρόσωμα νανογλάρονα και τις λευκές με έντονα σχέδια στο πτέρωμα βαρβάρες κατά την ορνιθοπαρατήρηση με το τηλεσκόπιο και κιάλια.

          Η εναλλαγή των εικόνων στην περιβαλλοντική αυτή δράση δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα, προβλημάτισε και ενθουσίασε. Η εναλλαγή προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον και αυτό διαφάνηκε στα πρόσωπα των παιδιών μας.