Απολογισμός της 30ης Πράσινης Εβδομάδας!

Τα Εκπαιδευτήριά μας εδώ και 30 χρόνια οργανώνουν με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα της Πράσινης Εβδομάδας. Με θέμα την  Κλιματική Αλλαγή και τίτλο της 30ης Πράσινης Εβδομάδας: «Η σιωπηρή κραυγή αγωνίας της Γης από την απειλή της Κλιματικής Κρίσης» εκπονήσαμε ένα διαθεματικό σχέδιο εργασίας που  έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση μαθητών και γονέων, θεσμών και πολιτείας, δομών και οργανώσεων σε έναν κοινό σκοπό, τη σωστή αξιοποίηση και ορθή χρήση του περιβάλλοντος επιδιώκοντας την επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, και διαμορφώνοντας τους ενεργούς πολίτες του αύριο. Όλο το Σχολείο και πάλι  από την Α΄ τάξη του  μέχρι και τη Στ΄ τάξη του Δημοτικού έδρασε συστηματικά και οργανωμένα, με Σχέδια Εργασίας (projects) που δουλεύτηκαν από τους μαθητές μας, με προβολές βίντεο, με διαδραστικές επισκέψεις, με βιωματικά προγράμματα και συμμετοχή σε συνέδρια.

Δείτε Περισσότερα

Στο πλαίσιο αυτό το Σχολείο μας συμμετείχε στο 1° Μαθητικό Συνέδριο Περιβάλλοντος που διοργάνωσε το Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο: «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκημια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη-Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» στην Κωνσταντινούπολη που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 04-07 Απριλίου 2024. Οι μαθητές των τμημάτων της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης εργάστηκαν συστηματικά για τρεις ολόκληρους μήνες μελετώντας την ιστορία της πόλης τους της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναδείξουν  την ιστορική, πνευματική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της επί 23 αιώνες.

Επιπρόσθετα τα Εκπαιδευτήριά μας είχαν ήδη δώσει  το παρόν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης  που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά με το καινοτόμο μας πρόγραμμα της «Πράσινης Εβδομάδας»  που φέτος έγινε 30 ετών και αποτελεί πια θεσμό για το Σχολείο μας! Οι εκπρόσωποί μας στο συνέδριο ενημέρωσαν και έκαναν γνωστό το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Σχολείου μας, εξήγησαν πως παρουσιάστηκε ως λειτουργική ανάγκη για να ενσωματωθούν όλες οι παιδαγωγικές δραστηριότητες μέσα στο αναλυτικό πρόγραμμα σε μια κοινή και ενιαία δράση. Κατέδειξαν τον στόχο του, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε έναν κοινό σκοπό, τη σωστή αξιοποίηση και ορθή χρήση του περιβάλλοντος επιδιώκοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, και διαμορφώνοντας τους ενεργούς πολίτες του αύριο.

Εξέχουσας σημασίας ήταν και η συμμετοχή στο 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Κιλκίς και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Παιονίας. Σκοπός του Συνεδρίου με τίτλο: «Δημιουργικότητα και φαντασία στη σχολική τάξη» ήταν η παρουσίαση καινοτόμων διδακτικών προτάσεων, εκπαιδευτικών πρακτικών και παιδαγωγικών θέσεων που αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα Εκπαιδευτήριά μας έδωσαν το παρόν στο συνέδριο, παρουσιάζοντας τα πρωτοπόρα παιδαγωγικά προγράμματα που εφαρμόζουν εδώ και 30 χρόνια!

Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Πράσινη Εβδομάδα» οι μαθητές μας έχοντας την τύχη να φοιτούν σ’ ένα σχολείο δίπλα στο Δάσος του Σέιχ–Σου, το επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν μέσα σ’ αυτό. Πεζοπόρησαν σε δασικούς δρόμους και μοναδικά μονοπάτια περιστοιχισμένοι από την πλούσια βλάστηση. Αισθάνθηκαν τη φιλοξενία του και εισέπνευσαν καθαρό οξυγόνο μακριά από το καυσαέριο και τη βοή της πόλης περνώντας στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης σε μια ευχάριστη απόδραση λίγο έξω από τα όρια της πόλης.

Βρέθηκαν στον χώρο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών στη Θέρμη και  μέσα από την ενημέρωση  της δασολόγου τα παιδιά έμαθαν πως να είναι ασφαλής στο δάσος και πως να προσανατολίζονται.  Ακόμη είδαν τα όργανα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες και ανακάλυψαν διάφορα είδη δέντρων και φυτών. Έτσι οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα όλων μας, για να έχουμε τρόφιμα, πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της φύσης.

Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης όπου ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε θέματα εξοικονόμησης νερού και προστασίας περιβάλλοντος.

Ακόμη οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να πάνε στον Υδροβιότοπο Αγαθούπολης που βρίσκεται το θεματικό περίπτερο του υγρότοπου του δέλτα του Αλιάκμονα και της Αλυκής Κίτρους. Ο χώρος αυτός λειτουργεί στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Γαλλικού και Αλυκής Κίτρους. Τα παιδιά μας ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για την ανεκτίμητη οικολογική αξία της περιοχής.

Άλλη μια πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων μας είναι η συμμετοχή των μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού στον Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτής Περαίας-Νέων Επιβατών με τη στήριξη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA)  και του Δήμου Θερμαϊκού. Είναι γεγονός άλλωστε πως οι καθαρισμοί ακτών έχουν καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο ευαισθητοποίησης και ενεργούς δράσης για την πρόληψη της ρύπανσης από στερεά απορρίμματα.

Επιπρόσθετα όλα τα τμήματα του Σχολείου μας παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Ταξίδι στον ΓΑΛ-Αξία» στο εργοστάσιο ΜΕΒΓΑΛ. Το τελευταίο αποτελεί ένα  πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διατροφικής αγωγής για παιδιά και εφήβους. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές μας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και μέσα από διαδραστικές διαδικασίες και παιχνίδια ενημερώθηκαν για θέματα όπως η ισορροπημένη διατροφή, η επισήμανση των τροφίμων και οι παραγωγικές διαδικασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παράλληλα επισκέφθηκαν ακόμη τον φιλόξενο και ασφαλή  χώρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου Θέρμης, έναν παλιό χώρο διάθεσης απορριμμάτων που μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής και άθλησης. Στην επίσκεψη αυτή τους δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν για τις διαδικασίες ανακύκλωσης αλλά και να εξερευνήσουν τη μεγάλη ποικιλία φυτών, να περιηγηθούν στους καταπράσινους χώρους του και να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι μαθητές της Ε΄& ΣΤ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης και του νεοεκλεγμένου Δημάρχου κ. Αγγελούδη  καθώς και του Συλλόγου «Φίλων Νέας Παραλίας» και συμμετείχαν στο εξαιρετικά οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και η εξέλιξη της κοινωνίας επιβάλλει την ανάγκη ενεργοποίησης των μαθητών στη βιωματική εκπαίδευση. Το Σχολείο μας που πρωτοπορεί και δραστηριοποιείται δημιουργώντας νέα ήθη στη μαθητική κοινότητα στον τομέα της ανακύκλωσης, έδωσε με τη θετική του αύρα αξία και ουσία στο πρόγραμμα του Δήμου. Η νέα οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση με παιγνιώδη τρόπο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα παιδιά που έπαιξαν ηλεκτρονική τρίλιζα με αλουμινόκουτα, περιβαλλοντικό φιδάκι, ενημερώθηκαν για το πανελλαδικό σύστημα ανακύκλωσης μπάζων και γνώρισαν το έργο των Ελλήνων διασωστών μαθαίνοντας να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Και βέβαια για άλλη μια χρονιά οι μαθητές της Ε΄ τάξης ξεναγήθηκαν  στη «Βυζαντινή» Θεσσαλονίκη, γνωρίζοντας από κοντά τον τεράστιο «βυζαντινό πλούτο» που σώζεται στην πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο μιας συνεχούς ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της. Ήταν η «συμβασιλεύουσα» και η δεύτερη σε σημασία πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε κέντρο πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής. Οι μαθητές μας επέστρεψαν ενθουσιασμένοι στο σχολείο από την περιήγηση στα  βυζαντινά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO,  πλημμυρισμένοι με όμορφες εικόνες και γνώσεις για την ιστορία της Θεσσαλονίκης μας.

Καθώς το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παιδικής ηλικίας, το σύνολο όλων αυτών των δράσεων και δραστηριοτήτων δεν θα μπορούσε να  έχει καλύτερο επίλογο από την καθιερωμένη περιβαλλοντική και ψυχαγωγική εκδρομή στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Ανατολικού Αξιού.

Μείζων στόχος του προγράμματος είναι η διάχυση και υιοθέτηση από τους μαθητές θετικών στάσεων και συμπεριφορών στα ζητήματα εξοικονόμησης υλικών και ενέργειας στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την  Αειφορία.  Οι μαθητές και μαθήτριες επιδιώκεται να δράσουν ως πολλαπλασιαστές στην κοινωνία με στόχο την εμπέδωση αειφόρων πρακτικών από τις οικογένειές τους και τον ευρύτερο κοινωνικό τους κύκλο.

Το όλο εγχείρημα ήταν αξιόλογο, λειτούργησε εκπαιδευτικά, δημιουργικά  και απέδειξε περίτρανα ότι το πρόγραμμα της Πράσινης Εβδομάδας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των παιδιών, στη συνεργατικότητα και στην ανάπτυξη της φαντασίας τους, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας να αγαπούν και να φροντίζουν το περιβάλλον και την ίδια τη ζωή.