Μια εκπαιδευτική εκδρομή στον Υδροβιότοπο της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων της Γ΄ τάξης του Δημοτικού, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια υπέροχη εκπαιδευτική εκδρομή στον Υδροβιότοπο της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος της 30ης Πράσινης Εβδομάδας. Πρόκειται για έναν πανέμορφο παράκτιο υγρότοπο, με αρμυρίκια και εκτεταμένους καλαμώνες, που φιλοξενεί σημαντική ορνιθοπανίδα. Βρίσκεται στα νότια του Αλιάκμονα και αποτελεί ιδανικό προορισμό για εξόρμηση στη φύση.

  Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από το Παρατηρητήριο Πουλιών, που λειτουργεί με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Τα παιδιά απόλαυσαν την υπέροχη θέα προς το Δέλτα και προς το Θερμαϊκό Κόλπο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο και κιάλια. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Birdwatching, πολύτιμες βοηθοί, οι υπεύθυνες κ. Θέμιδα και κ. Θεανώ, εξηγούσαν στα παιδιά τα πάντα για τα είδη πουλιών που έβλεπαν: σταχτοτσικνιάδες, αργυροπελεκάνους, κύκνους, πορφυρούς ερωδιούς, ευαρασιτικές αγριόπαπιες. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής βέβαια ήταν ο θαλασσαετός με τη λευκή ουρά, που είναι από τους ελάχιστους που ζουν στην Ελλάδα κα που εφορμούσε από το Δέλτα του Αλιάκμονα στον υγρότοπο για να βρει τροφή.

  Στη συνέχεια όλοι μαζί ακολουθήσαμε μια μικρή οδική διαδρομή γύρο από τον υγρότοπο, για να ρίξουμε μια κοντινή ματιά στα παρυδάτια πλάσματα που ζουν εκεί: νεροχελώνες, λιβεπούλες, λαγόγυρους κ. ά. Η εκδρομή μας διανθίστηκε με ξέγνοιαστο παιχνίδι και όλοι φύγαμε κατενθουσιασμένοι από τη φιλόξενη αυτή γωνιά της Πιερίας, που το 2009 ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, με τις καλύτερες εντυπώσεις και την ευχή να το επισκεφτούμε σύντομα ξανά!