«Μια μέρα στο Βυζάντιο» Μια από τις κορυφαίες εκπαιδευτικές δράσεις της χρονιάς ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Ένα τεράστιο εγχείρημα και μια βιωματική και ερευνητική εκπαιδευτική δράση, με τίτλο: «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ». Τιμώντας το φετινό μας Σύμφωνο Συνεργασίας (για 4η χρονιά) με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, 45 μαθητές και μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου εργάστηκαν σκληρά, σε μια προσπάθεια προσομοίωσης στην καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο. Οι μαθητές και μαθήτριες Αγγελόγλου Σ., Αγραφιώτης Δ., Βασιλόπουλος Ο., Γάλλου Α, Γουδεντζίκης Τ., Ιασωνίδου Θ., Καλαϊτζής Β., Καλαϊτζή Δ., Καλαμαράς Α., Καραμάνης Γ., Κουβελέτσου Π., Κουκουρούζη Π., Κοτσέα Ε., Κυριαζή Ι., Λάγου Σ., Λιόλιος Γ., Μαγκρίδης Δ., Μανζιέρη Α., Μαργαρίτης Β., Μαυροκεφαλίδου Σ., Μπαλιόζογλου Ι., Μπέμπος Κ., Μπουντούρη Ε., Μυλωνάς Χ., Νότας Γ., Παπαϊωάννου Μ., Παταπούδη Α., Στογιάννη Μ., Σταυρίδου Α., Σιόκολου Μ., Συμεωνίδης Α., Σουρμελής Γ., Τικέλλη Μ., Τύπος Π., Τσιρίκα Α., Τσιαπανίτη Α., Χατζηχαραλάμπους Γ., Τουρσουνίδης Ν., Τάτσης Δ., Φιλαράκου Χ., Χατζημιχαήλ Μ.Ρ., Χατζίδου Ι., Χρύσογλου Θ., Χουρουζίδης Ν., Χατζηαλεξάνδρου Μ.

Κατά την πρώτη φάση, 9 ομάδες έρευνας αρχικά εργάστηκαν στη μελέτη και σύνταξη εργασιών που αφορούσαν τομείς της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο: αρχιτεκτονική και σπίτια, διατροφή, ένδυση άνδρα, ένδυση γυναίκας, αθλητισμός, μόρφωση, διασκέδαση και πνευματική ζωή, με σκοπό να κατανοήσουμε την εποχή του Βυζαντίου μέσα από την καθημερινή ρουτίνα ενός νέου της εποχής. Ένας ευφάνταστος τρόπος κατανόησης και αξιοποίησης της ιστορικής και θρησκευτικής γνώσης.

Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από τον βιωματικό Βυζαντινό μας περίπατο και τη διάδραση με την κ. Ιωάννα Κλιάρη, υπεύθυνη των εκπ. προγραμμάτων στο Π.Ι.Π.Μ., έγιναν ξεναγοί αλλά και κοινωνοί της γνώσης μέσα από την παρατήρηση και περιήγηση στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Δείτε εδώ πληροφορίες για τον Βυζαντινό μας περίπατο: https://www.fryganiotis.gr/2024/03/19/mia-mera-sto-vyzantio-enas-viomatikos-peripatos/

Κατά την τρίτη φάση, δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ 120 σελίδων που περιέχει όλη την έρευνα των μαθητών μας αλλά και υλικό από τη διδακτική επίσκεψη.

Μπορείτε να δείτε εδώ https://read.bookcreator.com/6pv6xg_GTFLDa9GavXc53iSk7w1pGHsY6dGdOPwiWfs/EvEtpR2rSAy7Yf2ZylQZnQ  το ηλεκτρονικό βιβλίο, να το διαβάσετε online, αλλά και να το κατεβάσετε σε μορφή e-pub και pdf ώστε να το τυπώσετε.

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς της απομόνωσης και της έλλειψης ανθρώπινης επαφής, η γνώση μέσα από την παρέα, τη χαρά, τη συνεργασία, γίνεται ανάμνηση και άρα μένει για πάντα όχι μόνο στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά των μαθητών μας.

Η εκπαιδευτική-βιωματική δράση «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ» συμπεριλήφθηκε από το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών στις 15 καλύτερες εκπαιδευτικές δράσεις, ανάμεσα σε 120.  Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 από τη Θεολόγο του Σχολείου μας, κ. Ευλαμπία Τσιρέλη, υπεύθυνη και συντονίστρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη συνεργασία μας με το Π.Ι.Π.Μ., σε ειδική διαδικτυακή εκπαιδευτική ημερίδα, με διεθνή συμμετοχή. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμ. Θεολογίας του Α.Π.Θ. και το "Θεολογικό Εργαστήριο", υπό την Aιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την ημερίδα https://rb.gy/ktuhw8 Η παρουσίαση του Σχολείου μας είναι 3η σε σειρά.

Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες απέσπασαν Έπαινο από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών για τη συμμετοχή τους και την άψογη δουλειά τους. Συγχαρητήρια!!!