Παρουσιάζοντας τα καινοτόμα προγράμματα του Σχολείου μας στο 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Κιλκίς.

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Κιλκίς από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Κιλκίς και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Παιονίας.

Σκοπός του Συνεδρίου με τίτλο: «Δημιουργικότητα και φαντασία στη σχολική τάξη» ήταν η παρουσίαση καινοτόμων διδακτικών προτάσεων, εκπαιδευτικών πρακτικών και παιδαγωγικών θέσεων που αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα Εκπαιδευτήριά μας έδωσαν το παρόν στο συνέδριο, παρουσιάζοντας τα πρωτοπόρα παιδαγωγικά προγράμματα που εφαρμόζουν εδώ και πάνω από 30 χρόνια!

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

α) Το καινοτόμο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ‘’Πράσινη Εβδομάδα’’, από τους Αν. Σαούλια, Κ. Τερζανίδη και Μ. Μαύρου

β) Το Διαθεματικό Μοντέλο Διδασκαλίας της Λογοτεχνίας για την καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας από τους Αν. Σαούλια, Αγ. Δόβρολη, Ε. Θεοδωρίδου και Ελ. Φράγκου.

Οι εισηγήσεις και οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων κέντρισαν το ενδιαφέρον της Οργανωτικής Επιτροπής και φυσικά των συνέδρων εκπαιδευτικών. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για περισσότερες πληροφορίες και για διευκρινιστικές ερμηνείες αναφορικά με τις διδακτικές πρακτικές.  Υπήρξε γόνιμη συζήτηση και διάλογος με πλήθος ερωτημάτων που ξεπέρασε, μάλιστα, κάθε προηγούμενο, τόσο στη συνεδρία όσο και στο περιθώριο αυτής. Παρουσιάστηκε στους συνέδρους η λειτουργική ανάγκη που μας οδήγησε να ενσωματώσουμε τις παιδαγωγικές μας δραστηριότητες μέσα στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου, και τα αποτελέσματα της πρωτοπόρου καινοτόμου δράσης μας, ειδικά στην καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας, όπου εφαρμόζουμε εδώ και 35 χρόνια όλα όσα πριν λίγο καιρό εξαγγέλθηκαν ως μελλοντικές αλλαγές στο συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο!

Στο συνέδριο καταδείχθηκαν οι παιδαγωγικοί και εκπαιδευτικοί στόχοι των προγραμμάτων που εφαρμόζουμε στα Εκπαιδευτήριά μας, όπως η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση μαθητών και γονέων, θεσμών και πολιτείας, δομών και οργανώσεων σε έναν κοινό σκοπό για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προβλήθηκαν τα μέσα και οι τρόποι για  τη σωστή αξιοποίηση και διαθεματική χρήση διδακτικών αντικειμένων που συμβάλλουν στη Βιώσιμη Πολιτειότητα, διαμορφώνοντας τους ενεργούς και καλά ενημερωμένους με κριτική σκέψη «Πολίτες του Αύριο».

Μέσα από τις εισηγήσεις και παρουσιάσεις στα Παιδαγωγικά Συνέδρια αναδείξαμε  την προσήλωσή μας στην εξέλιξη της εκπαίδευσης. Αποδείξαμε για μια ακόμη φορά ότι εδώ και 35 χρόνια βρισκόμαστε όχι μόνο στο κέντρο των εξελίξεων, αλλά αποτελούμε την εξέλιξη πραγματοποιώντας τα οράματά μας για ένα σύγχρονο, δημιουργικό και αποτελεσματικό σχολείο.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων μας για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση και φυσικά στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σ. Μαρκάδα για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσε να προβάλλουμε το εκπαιδευτικό μας έργο!!   Μπορείτε να διαβάστε τις εισηγήσεις εδώ και εδώ.