Και πάλι στο CERN μέσω MONTE CARLO!

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανίωτη για άλλη μία χρονιά με 48 μαθητές από την Γ΄ Γυμνασίου, α΄ & β΄ Λυκείου με συνοδούς καθηγητές τον Διευθυντή του Λυκείου κ. Αθ. Φρυγανιώτη (Μαθηματικό), τον Υποδιευθυντή του Λυκείου κ. Θ. Τσιόγκα (Φιλόλογο), τον Υποδιευθυντή του Γυμνασίου κ. Ελ. Χατζηκυριακίδη (Γυμναστή), την κ. Κ. Μπρέντα (Αγγλική Γλώσσα) και την κ. Ε. Παπαδοπούλου (Φυσικό) επισκέφτηκαν τον μαγικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Έρευνας CERNστη Γενεύη, και παράλληλα περιηγήθηκαν σε Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία και Μονακό. Η αρχή του ταξιδιού έγινε από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο πρωί 27 Απριλίου, όπου ταξιδέψαμε μέχρι το Μιλάνο της Ιταλίας. Με την άφιξή μας στο αεροδρόμιο MALPENSA μας περίμενε λεωφορείο, το οποίο μας μετέφερε αρχικά στο Γήπεδο ποδοσφαίρου Giuseppe Meazza, στην περιοχή SAN SIRO, έδρα των ιταλικών ομάδων MILAN και INTER όπου και ξεναγηθήκαμε τόσο στον ναό του ιταλικού ποδοσφαίρου όσο και στο μουσείο του. Η περιήγησή μας συνεχίστηκε κατόπιν στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από τον υποβλητικό καθεδρικό ναό Duomo, αφιερωμένο στην Παναγία, ο οποίος αποτελεί ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα παγκοσμίως. Δίπλα στον Duomo θαυμάσαμε το πενταόροφο κτίριο κόσμημα, σε σχήμα σταυρού με τις στοές με την γυάλινη οροφή, την Galleria Vittorio Emmanuelle II, γνωστό και ως «Σαλόνι του Μιλάνο» που αποτελεί το παλαιότερο εμπορικό κέντρο στην Ιταλία. Λίγο πιο εκεί βρεθήκαμε στην ομώνυμη πλατεία όπου βρίσκεται η διασημότερη όπερα του κόσμου, η Σκάλα του Μιλάνου. Το απόγευμα αναχωρήσαμε για την Γαλλική Ριβιέρα και διανυκτερεύσαμε στην Νίκαια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γαλλίας. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 Απριλίου,  αναχωρήσαμε για το Μονακό όπου επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Ωκεανογραφικό Μουσείο, ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό παράδειγμα αναβίωσης Μπαρόκ που φιλοξενεί εκθέσεις και συλλογές των διαφόρων ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Πλατεία «Du Palais», όπου θαυμάσαμε το Παλάτι, τον Καθεδρικό ναό της Παναγίας του Μονακό και το περίφημο Grand Casino στην διάσημη περιοχή του Monte Carlo.  Η θέα στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου και της μαρίνας με τα σκάφη πολυτελείας από τον Βράχο του Μονακό καθώς και ο περίπατος στην πίστα αγώνων της Formula 1 ενθουσίασε τους μαθητές μας. Το απόγευμα επιστρέψαμε στην Νίκαια, ένα συναρπαστικό τόπο που συνδυάζει το χθες με το σήμερα. Στην ουσία πρόκειται για ένα αληθινό αστικό κέντρο με όλο τον φρέσκο θαλασσινό αέρα που κουβαλά μαζί του ένα διάσημο και πολυφωτογραφημένο καλοκαιρινό θέρετρο, το οποίο αναπτύσσεται πλάι στη Μεσόγειο. Απολαύσαμε ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα κάνοντας βόλτα στην Promenade des Anglais και θαυμάσαμε την εντυπωσιακή πρόσοψη του ξενοδοχείου Le Negresco.

  Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 29 Απριλίου,  διασχίσαμε την Κυανή Ακτή, με τις περίφημες δαντελωτές της ακρογιαλιές, την ιστορική περιοχή της Προβηγκίας με πρωτεύουσα την Μασσαλία καθώς και την περιφέρεια του Ron-Aples με πρωτεύουσα την Λυών. Η διαδρομή μέσα από περιοχές φυσικής ομορφιάς και κουκλίστικες μεσαιωνικές πόλεις, καθώς και η επίσκεψη στην επικαλούμενη «Βενετία της Γαλλίας», το παραμυθένιο Anessi, που ατενίζει το βουνό Semnoz, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Η προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο CERN (Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire)  που βρίσκεται έξω από την Γενεύη της Ελβετίας σε απόσταση 9Κm και ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, Τρίτη 30 Απριλίου. Αποστολή του CERN είναι η προώθηση της γνώσης για τον κόσμο γύρω μας, η αναζήτηση πληροφοριών για το πώς ήταν η ύλη στα πρώτα λεπτά της ύπαρξης του Σύμπαντος, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για επιταχυντές και ανιχνευτέςη πληροφορική, το Web και το GRID, η ιατρική διάγνωση και θεραπεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων και μηχανικών.  Μας υποδέχθηκε η φυσικός και ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας και του κέντρου, Δρ. Δ. Χατζηφωτιάδου, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του ανιχνευτή ALICE και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών μας. O ανιχνευτής ALICE (A Large Ion Collider Experiment) είναι αφιερωμένος στη φυσική βαρέων ιόντων και έχει σχεδιαστεί για να μελετά τη φυσική της ύλης που αλληλοεπιδρά έντονα σε ακραίες ενεργειακές πυκνότητες. Περιηγηθήκαμε στο CERN Science Gateway, έναν εκθεσιακό χώρο στον οποίο κάποιος έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τα επιτεύγματα της επιστήμης μέσα από αυθεντικές, καινοτόμες και εμπνευσμένες διαδραστικές κατασκευές. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τη πανέμορφη Λωζάνη. Η επίσκεψη και η ξενάγηση στο Ολυμπιακό Μουσείο, που φιλοξενεί μόνιμα και προσωρινά εκθέματα σχετικά με τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό κίνημα, προσέφερε στα παιδιά μοναδική εμπειρία και γνώση τόσο μέσα από τα ιστορικά δεδομένα όσο και μέσα από τα διαδραστικά του παιχνίδια. Η θέα της λίμνης Λεμάν καθώς και οι χιονισμένες επιβλητικές Άλπεις συμπλήρωσαν το σκηνικό μιας άλλης καταπληκτικής ημέρας. Αργά το απόγευμα μεταβήκαμε στην πανέμορφη Γενεύη, την πόλη-έδρα πολλών και μεγάλων διεθνών οργανισμών. Ανάμεσα στα αξιοθέατα, είδαμε την Ευρωπαϊκή Έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το Μνημείο της Μεταρρύθμισης, την παλιά πόλη με το μεγάλο Ρολόι που φτιάχτηκε το 1955, το ψηλότερο σιντριβάνι, του οποίου ο Πίδακας φτάνει τα 140 μέτρα ύψος καθώς επίσης και το Δημαρχείο όπου γράφτηκε η Πρώτη Συνθήκη της Γενεύης.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 1 Μαΐου, αναχωρήσαμε για το Μιλάνο. Κατά την διάρκεια της διαδρομής μας περάσαμε από το πασίγνωστο τούνελ του Mont Blanc και η θέα του Λευκού Όρους μας έκανε να αισθανόμαστε ασήμαντοι και λίγο δέος για το μέγεθος και το εύρος του φυσικού κόσμου. Η μαγική κοιλάδα της Αόστα με τα απαράμιλλης ομορφιάς χωριουδάκια της και την εντυπωσιακή θέα των Άλπεων αποτέλεσε τον επίλογο αυτού του συναρπαστικού οδοιπορικού.

   Από αυτό το ταξίδι επιστρέψαμε όλοι, καθηγητές και μαθητές, εντυπωσιασμένοι, διότι αποδείχτηκε πλούσιο σε εμπειρίες επιστημονικής, πολιτιστικής, ιστορικής, καλλιτεχνικής και τελικά ύψιστης μορφωτικής σημασίας. Αυτή η εκπαιδευτική εκδρομή ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι το ταξίδι είναι ένα μεγάλο Σχολείο, ότι μας μορφώνει και παράλληλα ότι μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Ελπίζουμε και σε άλλα τέτοια μελλοντικά ταξίδια – εμπειρία ζωής για τους μαθητές μας που θα είναι πολύτιμα για την εξέλιξή τους!