Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ιερό χώρο που κοιμούνται οι βασιλείς της αρχαίας Μακεδονίας!

Οι μαθητές των Δ΄ τάξεων του Δημοτικού μας στο πλαίσιο της Μουσειακής Εκπαίδευσης και Αγωγής  των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το επιβλητικό μουσείο της Βεργίνας το οποίο στεγάζει τους Βασιλικούς Τάφους των αρχαίων Μακεδόνων Βασιλέων. Τα παιδιά και των δύο τμημάτων περιηγήθηκαν στους χώρους της αρχαίας νεκρόπολης και βίωσαν την επιβλητική ατμόσφαιρα του ξεχωριστού Μουσείου, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες απ ΄όλο τον κόσμο.

Η επίσκεψη, που είναι ενταγμένη στις εκπαιδευτικές δράσεις πολιτισμού του Δημοτικού μας, έγινε με αφόρμηση τη διαθεματική προσέγγιση της Ιστορίας της Δ΄τάξης. Οι μαθητές και μαθήτριες μας, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση των δύο εξαίρετων ξεναγών που τα συνόδευαν, παρακολούθησαν από κοντά τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ζωής των αρχαίων Μακεδόνων, των εθίμων και των συνηθειών τους και θαύμασαν τα μοναδικά ευρήματα. Τα μάτια τους χάιδεψαν τα ολόχρυσα βασιλικά στεφάνια, τις περίτεχνες χρυσές δημιουργίες, τα πολυτελή κοσμήματα, τις μοναδικές πολύχρωμες τοιχογραφίες, τα εξαίσια ψηφιδωτά αλλά και τα εκατοντάδες άλλα καθημερινά αρχαία αντικείμενα. Το βλέμμα τους μαγνήτισε η μεγάλη και βαρύτιμη ασπίδα, και η πανοπλία του Φιλίππου Β΄, όπως και το δεκαεξάκτινο αστέρι. Έμειναν όμως εκστατικοί, μπροστά  στη λάρνακα που είναι φτιαγμένη ολόκληρη από παχιά ελάσματα χρυσού 24 καρατίων και που το συνολικό τους βάρος φτάνει σχεδόν τα 8 κιλά. Η λάρνακα, στην οποία είχαν αποτεθεί τα οστά του νεκρού βασιλιά, είναι ένα από τα πολυτιμότερα αντικείμενα του αρχαίου κόσμου που έφτασαν ως εμάς κι όχι μόνο για τον χρυσό της, αλλά για τη σημαντικότητα του περιεχομένου της και των συμβολισμών που εκπέμπει προς όλο τον κόσμο.

Το αρχαιολογικό θαύμα της βασιλικής νεκρόπολης της αρχαίας Μακεδονίας, προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποδεικνύει και αναδεικύει την ελληνικότητα των Μακεδόνων και της Μακεδονίας.

Κατά την αποχώρησή οι μαθητές και μαθήτριες μας, γεμάτοι από εικόνες και συναισθήματα ένιωσαν απέραντη ικανοποίηση για το μοναδικό αυτό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο της Ιστορίας μας. Θα θυμούνται για πάντα την επίσκεψή τους στον τόπο που δηλώνει και αποδεικνύει περίτρανα την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Έχοντας γίνει δε κοινωνοί των γνώσεων αυτών θα αναγνωρίζουν για πάντα ότι: «το Χθες οφείλει να διαρκεί στο Σήμερα και να συμμετέχει στην οικοδόμηση του Αύριο» και θα εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες που δε θα αναζητούν το Αύριο, αλλά θα το οικοδομούν.