Δύο στις δύο Νίκες και 5η θέση για την ομάδα Ρητορικής του Λυκείου…

Με δύο στις δύο νίκες και με μικρή βαθμολογική διαφορά η ομάδα Ρητορικής του Λυκείου Φρυγανιώτη κατέκτησε την πέμπτη θέση σε σύνολο 30 σχολείων, στους  Αγώνες Επιχειρηματολογίας - Αντιλογίας Λυκείων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Σερρών και Χαλκιδικής.

Η ομάδα των Δισσών Λόγων, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Ε. Καρατζιούλα και Α. Καρυτσιώτη,  αποτελούμενη από τις μαθήτριες: Ανδριέλλη Μ.-Α., Βιλδέρη Θ., Ελευθεριάδου Α., Κουράκη Α., Ξενίδου Χ., Σακιζλή Κ. και Τσομπάνη Μ. εκπροσώπησε επάξια το Σχολείο μας, καθώς επιχειρηματολόγησε πειστικά και επιδεικνύοντας ρητορική δεινότητα απέσπασε επαινετικά σχόλια από τους κριτές. Οι μαθητές μας ήταν οι συνεχιστές της μακράς πορείας διακρίσεων που αποτελούν σημείο αναφοράς στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Η Ρητορική ως επιστήμη και ως τέχνη του «καλώς λέγειν», δηλαδή του λόγου που χαρακτηρίζεται από γραμματική αρτιότητα, αισθητική, ηθική αξία και πρακτική αποτελεσματικότητα, αποτελεί προτεραιότητα στη σύγχρονη εποχή. Αυτό το δεδομένο προκύπτει από τις απαιτήσεις που επιβάλλει η κοινωνία της πληροφορίας, η απομάκρυνση των νέων από τον άμεσο και ζωντανό διάλογο λόγω της στενής σχέσης τους με τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Επίσης η σημασία επίδειξης δεξιοτήτων επικοινωνίας στον διαπροσωπικό και επαγγελματικό χώρο μέσω της έκφρασης ιδεών με εμπεριστατωμένο τρόπο και της τεκμηριωμένης ανασκευής της αντίθετης άποψης αποτελούν επιτακτική ανάγκη για τον σύγχρονο άνθρωπο προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Αναμφίβολα, η καλλιέργεια της κριτικής αλλά και της δημιουργικής σκέψης, με συστηματικό τρόπο, βοηθά τους μαθητές μας που συμμετέχουν στους ομίλους Ρητορικής, τώρα αλλά και στο μέλλον, να παράγουν τεκμηριωμένο αλλά και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες επικοινωνίας λόγο, να κρίνουν τις πληροφορίες που δέχονται και να επιλύουν, με εναλλακτικό τρόπο, προβλήματα σε κάθε χώρο. Τέλος, η πρακτική αυτή προωθεί την ανάπτυξη αλληλοσεβασμού, την αποτελεσματική επίλυση συγκρούσεων, την αυτογνωσία και τη διάθεση συνεχούς αυτοβελτίωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζουν τους μαθητές τους με επιτυχία τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη καθώς πάντα θέτουν ως απώτερο στόχο του εκπαιδευτικού τους προγράμματος τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ομιλητών και σκεπτόμενων ενεργών πολιτών με πίστη στον δημοκρατικό διάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλά χρόνια αποτελούν συνδιοργανωτή των αγώνων Ρητορικής Τέχνης τόσο σε επίπεδο Λυκείων όσο και Γυμνασίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έμπρακτα στηρίζουν τον θεσμό διοργανώνοντας στους χώρους του τους αγώνες αυτούς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Καρατζιούλα Ε. και Λύσσας Ν. ως μέλη των οργανωτικών επιτροπών προσφέρουν τα μέγιστα για την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή τους.

Ευχόμαστε στους μαθητές μας πρόοδο και επιτυχίες!