2η θέση στους Ρητορικούς αγώνες Γυμνασίων!

Η ομάδα Ρητορικής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη κατέκτησε τη 2η θέση στους  Αγώνες Επιχειρηματολογίας - Αντιλογίας και Αυθόρμητου Λόγου των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. και Δ. Θεσσαλονίκης, Σερρών και Χαλκιδικής που διεξήχθησαν το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.

Η ομάδα των Δισσών λόγων αποτελούμενη από τους μαθητές Ανδρουλάκη Γ., Βασιλειάδη Π., Καλαϊτζή – Χήρας Χ., Παρούτογλου Β., Σοφιανού Μ., Σταυρίδου Θ., Τσιρίκα Α., υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Ε. Καρατζιούλα και Α. Καρυτσιώτη, προκρίθηκε στον τελικό μετά από δύο γύρους αγώνων με ισάριθμες νίκες. Παρά τη μικρή τους ηλικία κατάφεραν με επιτυχία να πείσουν τους κριτές και το κοινό σχετικά με την ορθότητα των επιχειρημάτων που παρέθεσαν.

Επιπλέον οι μαθήτριες Γούλα Μ., Κράββα Α., Σαββοπούλου Σ. διαγωνίστηκαν στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου όπου κατέλαβαν την 5η, 7η και 8η θέση. Όλοι οι μαθητές απέσπασαν επαινετικά σχόλια από τους κριτές.

Η προστιθέμενη παιδαγωγική αξία των Αγώνων Ρητορικής Τέχνης είναι δεδομένη αφού αποσκοπούν στην διεύρυνση του πνεύματος των μαθητών, την καλλιέργεια της δεξιότητας διατύπωσης τεκμηριωμένης γνώμης, προσχεδιασμένης ή απροσχεδίαστης, και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους και η διαμόρφωσή τους ως ενεργών μελλοντικών πολιτών. Για την επίτευξη των παραπάνω αξιοποιούνται μεθοδικά γνώσεις από τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, όχι μόνο τα γλωσσικά, που συνδέονται με τις διατυπώσεις που χρησιμοποιούν οι μαθητές, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα, καθώς το εύρος της θεματολογίας των αγώνων περιλαμβάνει γνώσεις από όλους τους τομείς του επιστητού. Τα θέματα δόθηκαν από τις συμβούλους φιλολόγων των Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Να τονίσουμε ότι τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη για πολλά χρόνια αποτελούν συνδιοργανωτή των αγώνων Ρητορικής Τέχνης τόσο σε επίπεδο Λυκείων όσο και Γυμνασίων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και έμπρακτα στηρίζουν τον θεσμό διοργανώνοντας στους χώρους του τους αγώνες αυτούς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Καρατζιούλα Ε. και Λύσσας Ν. ως μέλη της οργανωτικής επιτροπής πρόσφεραν τα μέγιστα για την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή τους.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Όμιλος Ρητορικής του Γυμνασίου έχει συμμετάσχει σε φιλικούς αγώνες στα δεκαοκτώ χρόνια της λειτουργίας του και πολλοί μαθητές του σχολείου έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Αυτό αποτελεί και αδιάψευστο επιχείρημα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της άοκνης προσπάθειας των εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Ο Όμιλος Ρητορικής προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα καλλιέργειας του προφορικού λόγου μέσω της εξάσκηση στο αγώνισμα των Δισσών Λόγων και στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου. Συντελεί ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν κριτική ικανότητα και να αποκτήσουν πολύπλευρη γνώση για ποικίλα κοινωνικοοικονομικά θέματα.

Ευχόμαστε στους μαθητές που συμμετείχαν καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στη ζωή τους!