2o Πανελλήνιο Βραβείο ταινίας με θέμα το Ολοκαύτωμα!

Το 2ο Πανελλήνιο Βραβείο στον Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας βίντεο με θέμα: Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι  απέσπασαν οι μαθήτριες Ανδριέλη Δ., Ανδριέλη Μ. και Τσουμάνη Γ.,  του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Τίτλος: «POR SIEMPRE -ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ» Υπόθεση: Παρακολουθούμε μια οικογένεια σεφαραδιτών Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, κατά το τελευταίο τους δείπνο Σαμπάτ. Είναι Παρασκευή βράδυ, και ξημερώνει "μαύρο" Σάββατο, ημέρα που πρόκειται να συγκεντρωθούν οι άρρενες Εβραίοι στην πλατεία Ελευθερίας. Η οικογένεια ζει τις τελευταίες ίσως στιγμές κανονικότητας και καθημερινής ζωής. Στη θέση της κάμερας, ο πατέρας παρακολουθεί σιωπηλός την οικογένειά του. Το πλάνο μαυρίζει και μεταφερόμαστε μετά τον πόλεμο, όταν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης έχει επιστρέψει μόνο η μία αδερφή. Ακούμε τον μονόλογό της για όλα αυτά που πέρασε, για την απώλεια της οικογένειάς της αλλά και για τη λαχτάρα της ζωής που δεν σβήνει. Κλείνει με μια υπόσχεση ότι θα τους θυμάται "Για πάντα- por siempre". Οι ισπανόφωνες λέξεις που ακούγονται στην ταινία, είναι της εβραιοϊσπανικής διαλέκτου (σεφαραδίτικα ή λαντίνο) που μιλούσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Το έπαθλο για τη διάκριση των μαθητριών μας είναι ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας,  στο πλαίσιο ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Σενάριο, γενική επιμέλεια: Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ε. Τσιρέλη.

Ευχαριστίες: Στο εστιατόριο L' Albero della Vitta για την παραχώρηση του χώρου. Στους Ν. Παπαδοπούλου και Ν. Βουρβαχάκη για τη βοήθεια στη σκηνοθεσία, την κάμερα και το μοντάζ.

Μπορείτε να δείτε την ταινία στο παρακάτω link των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη:

https://youtu.be/l2T0uI2sgi0?si=uBftGr3Q6yZNaEdA