Οι μαθητές σε ρόλο ιστορικού…

Οι μαθητές  Καρακόλης Γ. της Α΄ Γυμνασίου, Ντέσσου Α. , Τσιφτσή Ε. Χαραμαλή Α. της Γ΄Γυμνασίου , Λύσσα Α. της α΄ Λυκείου και Γωνιάδης Β. και  Σωτηρέλης Ε. από τη β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, με την καθοδήγηση των  εκπαιδευτικών του Σχολείου μας Καρατζιούλα Ε., Σπαθάρου Κ. και Τσιρέλη Ε. συμμετείχαν στο  1ο Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας που διοργάνωσε η  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Φιλολόγων και Θεολόγων  με τίτλο: «Ο Ελληνισμός από την Άλωση της Πόλης έως την ίδρυση του Ελληνικού κράτους». Το συνέδριο διεξήχθη την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στη θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο» στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων.

Οι Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η γνωριμία των μαθητών με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, την παιδεία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική παραγωγή, την κοινωνική οργάνωση, καθώς και τον παραδοσιακό πολιτισμό. Επίσης, η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική έρευνα, τη διαθεματική προσέγγιση Ιστορίας, Θεολογίας και Φιλολογίας, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας αναφορικά με διαδικασίες συμμετοχής σε μαθητικό συνέδριο.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στους παραπάνω στόχους, αποσπώντας θερμά συγχαρητήρια για την εργασία τους και τη συνολική τους παρουσία από τους διοργανωτές του Συνεδρίου. Με την εισήγησή τους «Φωτίζοντας το πνεύμα, προς την ελευθερία». Έξι εκφραστές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, επιδίωξαν  να παρουσιάσουν τη ζωή , το έργο και τη συμβολή έξι Νεοελλήνων Διαφωτιστών, του Μεθόδιου Ανθρακίτη, του Ευγένιου Βούλγαρη, του Κωνσταντίνου Κούμα, του Ιώσηπου Μοισιόδακα, του Δημήτριου Καταρτζή και του Αδαμάντιου Κοραή στην πνευματική αναγέννηση του έθνους και στην ιδεολογική προετοιμασία της επανάστασης για την κατάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η συμμετοχή σε αυτή τη δράση αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας ώστε να προωθηθούν οι ανθρωπιστικές σπουδές και οι νέοι να συνειδητοποιήσουν την αξία του προγονικού παρελθόντος.