Συμμετέχοντας στην βιωματική επίσκεψή μας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επισκέφθηκαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας στο πλαίσιο της Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Με στόχο να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα 1904 – 1908 εκπονήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας το Σχέδιο Εργασίας: “Η Μακεδονία μας και ο Μακεδονικός Αγώνας”.

Κατά την περιήγησή μας στο Μουσείο, οι μικροί μαθητές, ήρθαν σε επαφή με τη Λαογραφία του τόπου μας.  Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκθέματα, γνώρισαν στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μακεδονίας και θαύμασαν τις εντυπωσιακές, χειροποίητες, παραδοσιακές φορεσιές τους. Εντόπισαν τις διαφορές στον τρόπο ζωής  και στην εκπαίδευση των κατοίκων της πόλης και της υπαίθρου.

Δύο “κούκλες – κάτοικοι”  της Μακεδονίας εκείνης της εποχής, ο ”Γκουντής”  και η “Λέγκω”, βοήθησαν τα νήπια να αντιληφθούν ότι πολλά παιδιά αντί να πηγαίνουν στο σχολείο έπρεπε να βοηθούν τους γονείς τους στις δουλειές τους.

Γνώρισαν τους Μακεδονομάχους που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθερη σήμερα η Μακεδονία μας. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω μεταφέρθηκαν στον “Bάλτο των Γιαννιτσών”. Μ’ έναν φακό και μία φωτογραφία στο χέρι έγιναν “μικροί εξερευνητές” ψάχνοντας να βρουν, σε μία εντυπωσιακή μακέτα του βάλτου, τους ήρωες Μακεδονομάχους. Έφτιαξαν  τον δικό τους  βάλτο και γνώρισαν  τη χλωρίδα και την πανίδα του, παρατηρώντας ένα εντυπωσιακό φυτολόγιο και τοποθετώντας στα νερά και την όχθη του, τα ζώα που ζουν σ’ αυτόν. Στο τέλος της επίσκεψής μας, τα παιδιά, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά, ζωγραφίζοντας τις εντυπώσεις τους από την μοναδική αυτή δράση.

Μέσα από το Σχέδιο Εργασίας και την βιωματική  επίσκεψη μας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα,  οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την ιστορία του τόπου μας, καλλιέργησαν σημαντικές δεξιότητες και  πλημμύρισαν με συναισθήματα υπερηφάνειας και αγάπης για την  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας!!!