Μια μέρα στο Βυζάντιο! Ένας βιωματικός περίπατος!

Στο πλαίσιο ενός εκ των δύο φετινών Συμφώνων Συνεργασίας του Σχολείου μας με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο «βυζαντινός περίπατος» με τα τμήματα της Β’ Γυμνασίου, σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO της πόλης μας, τις ημέρες 19/03, 20/03 και 26/03.

  Συγκεκριμένα, 44 συνολικά μαθητές και μαθήτριες-συμμετέχοντες (9 ομάδες έρευνας) στη δράση με το Πατριαρχείο «Μια μέρα στο Βυζάντιο», Αγγελόγλου Σ., Αγραφιώτης Δ., Βασιλόπουλος Ο., Γάλλου Α, Γουδεντζίκης Τ., Ιασωνίδου Θ., Καλαϊτζής Β., Καλαϊτζή Δ., Καλαμαράς Α., Κουβελέτσου Π., Κουκουρούζη Ε., Κοτσέα Ε., Κυριαζή Ι., Λάγου Σ., Λιόλιος Γ., Μαγκρίδης Δ., Μανζιέρη Α., Μαργαρίτης Β., Μαυροκεφαλίδου Σ., Μπαλιόζογλου Ι., Μπέμπος Κ., Μπουντούρη Ε., Μυλωνάς Χ., Νότας Γ., Παπαϊωάννου Μ., Παταπούδη Α., Στογιάννη Μ., Σταυρίδου Α., Σιόκολου Μ., Συμεωνίδης Α., Σουρμελής Γ., Τικέλλη Μ., Τύπος Π., Τσιρίκα Α., Τσιαπανίτη Χατζηχαραλάμπους Γ., Τουρσουνίδης Ν., Τάτσης Δ., Φιλαράκου Χ., Χατζημιχαήλ Ρ., Χατζίδου Ι., Χρύσογλου Θ., Χουρουζίδης Ν., Χατζηαλεξάνδρου Μ., ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού για τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Μετά από έρευνα και προετοιμασία, συγκέντρωσαν πληροφορίες και περπατήσαν στη βυζαντινή ιστορία της πόλης μας.

  Οι μαθητές και μαθήτριές μας βίωσαν την εποχή του Βυζαντίου σε έναν περίπατο διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Με αφετηρία τη μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, όπου συναντήθηκαν με την κ. Ι. Κλιάρη, υπεύθυνη στα εκπ. Προγράμματα του Ιδρύματος, απάντησαν σε ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως: Τι χαρακτηρίζει ένα βυζαντινό κτίριο; Πώς κατασκευάζονταν οι νωπογραφίες; Πού απεικονίζεται ο Χριστός έφηβος; Γιατί τα ψηφιδωτά της Ροτόντας είναι γεμάτα παγώνια; Σε τι χαρτί έγραφαν οι Βυζαντινοί και τι χρώματα χρησιμοποιούσαν; Συνεχίζοντας, περιηγήθηκαν στη μονή Λατόμου, στον Άγιο Δημήτριο και στην κατακόμβη, αλλά και στην εντυπωσιακή Ροτόντα.

  Στιγμή συγκίνησης και τιμής για το Σχολείο μας το εικονίδιο qr code που τοποθετήθηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχικου Ιδρύματος. Με ένα σκανάρισμα οδηγεί τους επισκέπτες και τους προσκυνητές στον Ηλεκτρονικό Οδηγό Θρησκευτικού Τουρισμού που δημιούργησαν πέρυσι οι μαθητές μας από την αντίστοιχη εκπαιδευτική δράση! Δείτε εδώ: https://bit.ly/41NS4Vx

  Με υλικό τον πλούσιο σε εμπειρίες περίπατο, αλλά και την τεράστια έρευνα που έχουν διεξάγει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι 9 ομάδες σχετικά με τη ζωή ενός νέου στο Βυζάντιο, η φετινή εκπαιδευτική δράση οδεύει προς το τελικό της στάδιο που θα παρουσιαστεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Την εκπαιδευτική δράση συντονίζει η εκπαιδευτικός μας και επιστημονική συνεργάτιδα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Δρ Ε. Τσιρέλη (Θεολόγος).