Διέπρεψαν και πάλι τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Πράγα!

Μια αξέχαστη εκπαιδευτική και ταξιδιωτική εμπειρία είχαν τη χαρά να βιώσουν μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, συμμετέχοντας στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα από 1 έως 5 Μαρτίου 2024, με πρωτοβουλία της ELEMASYN και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Συνέδριο έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα του υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου Olsanka, πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, με περισσότερους από 2.500 μαθητές από ελληνικά και ευρωπαϊκά σχολεία. Κεντρικοί θεματικοί άξονες του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου ήταν οι εξής: Πολιτιστική Κληρονομιά (Πράγα: Το σταυροδρόμι των πολιτισμών), Περιβαλλοντική Συνείδηση (Η Πράγα στις 10 περισσότερο βιώσιμες και «Πράσινες» πόλεις στον κόσμο) και Επιστημονική Θεμελίωση (Από την ουτοπία της Αλχημείας στην Αστρονομία του 16ου αιώνα).

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας εκπόνησαν και παρουσίασαν δύο εργασίες με τη μορφή ταινιών μικρού μήκους. Ειδικότερα, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση της κ. Ε. Παπαδοπούλου στην εργασία τους με τίτλο: «Τύχο Μπράχε: Ένα λαμπρό αστέρι» μετατράπηκαν σε δεινούς παρατηρητές του έναστρου ουρανού και παρουσίασαν με πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο τη ζωή και το έργο του Τύχο Μπράχε, ενός από τους σπουδαιότερους αστρονόμους των νεότερων χρόνων που εργάστηκε στην Πράγα. Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ. Κ. Μπρέντα, Κ. Σπαθάρου και Χ. Χαλαμπάκη στην εργασία τους με τίτλο «Μια παράσταση του χρόνου… » πειραματίστηκαν με την πρωτότυπη τεχνική του μοναδικού μαύρου θεάτρου της Πράγας και αναπαράστησαν το Μεσαιωνικό Αστρονομικό Ρολόι, ένα εμβληματικό μνημείο που δεσπόζει στην πλατεία της παλιάς πόλης. Οι ταινίες πραγματοποιήθηκαν με την σκηνοθετική επίβλεψη της κ. Παπαδοπούλου Ν.. Οι εκκολαπτόμενοι αστρονόμοι και καλλιτέχνες χειροκροτήθηκαν πολύ θερμά από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή και τους συμμετέχοντες για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των εργασιών τους και έλαβαν επαινετικά σχόλια για την ευρηματικότητα και την επιστημοσύνη τους. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα παιδιά μας για τη συμμετοχή τους.

Από την Α΄ Γυμνασίου: Αγγελακούδη X., Ανδρουλάκη Γ., Βασιλειάδη Π., Γκανάτσιο Π., Γκουζγκούνη Σ., Γούλα Μ., Γούλα Γ. του Αλεξ., Δημητρίου Δ., Δρουγουνάκη Κ., Καρακόλη Γ., Καραπά Α., Καρασινετλή Α., Κοτζιαγκιαουρίδη Π., Κοτζιαγκιαουρίδου Α., Κουμπουροπούλου Σ., Κουρτόπουλο Μ.-Γ., Κράββα Α., Κώτσογλου Α., Μιναρετζή Μ., Μιχαήλος Μ., Μωυσίδη Ι., Νερσέσοβα Σ., Παπαστεφάνου Α., Παρούτογλου Β., Ρωμανίδη Λ., Ρούτση Α., Σακισλόγλου Α., Σαμοθρακίτη Α., Σαχπατζίδη Β., Σαββοπούλου Σ., Σταυρίδη Α.- Ρ.,  Σταυρίδου Θ., Τομπουλίδου Π.-Χ. και Τσιόγκα Π.

Από τη Β΄Γυμνασίου: Αγραφιώτη Δ., Αναστασοπούλου Θ., Γάλλου Α., Ιασωνίδου Θ., Ιωάννου Ι., Καλαϊτζή Ε., Καρακόλη Α.,  Κεσοπούλου Μ., Κοπαράνη Ε., Κουβελέτσου Π., Κωστή Κ., Κωστή Μ., Λιόλιο Ι., Μαυροκεφαλίδου Σ., Μπαλιόζογλου Ι., Μπουντούρη Ε., Μωυσιάδου Α.,  Ξενίδου Μ.-Ζ., Παλαιολόγου Α.-Ι., Παταπούδη Α., Ρεσβανίδου Σ., Σιόκολου Μ., Σταυρίδου Α., Στογιάννη Μ., Συμεωνίδη Α., Τασόπουλο Θ., Τάτση Δ.-Α.,  Τικέλλη Μ., Τσιαπανίτη Α., Τσιρίκα Α., Τσουκαλά Δ.-Α., Τύπο Π., Χατζημιχαήλ Μ.- Ρ., Χατζίδου Ι.-Μ. Χατζηχαραλάμπους Γ., Χατζίδου Ι.

Ιδιαίτερη τιμή για το Σχολείο μας αποτέλεσε η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου από την κα Κ. Μπρέντα, αναγνωρίζοντας τα Διεθνή Μαθητικά Συνέδρια τη σοβαρή και υπεύθυνη παρουσία των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη στις διοργανώσεις του θεσμού. Στον χαιρετισμό της η καθηγήτρια του Σχολείου μας επισήμανε τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται στα παιδιά μας να αναδείξουν και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους αλλά και να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα άλλων χωρών.

Δείτε Περισσότερα

Παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο οι μαθητές, ο διευθυντής του Σχολείου κ. Α. Φρυγανιώτης, η κα Χ.  Φρυγανιώτη, η διευθύντρια του Γυμνασίου κα Μ. Μιτζάλη και οι συνοδοί καθηγητές κ.κ. Φ. Μπογιατζόγλου, Κ. Μπρέντα, Ε. Παπαδοπούλου, Κ. Σπαθάρου και Χ. Χαλαμπάκη είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν την πρώτη μέρα του ταξιδιού τους στην παραμυθένια λουτρόπολη του Κάρλοβι Βάρι, στην κοιλάδα του ποταμού Τέσλα, με τις ιαματικές πηγές-τον μοναδικό πανύψηλο πίδακα Colonnade που αναβλύζει ασταμάτητα-και τα επιβλητικά νεοκλασικά και art nouveau κτίρια.

Η δεύτερη και μέρος της τρίτης μέρας του ταξιδιού ήταν αφιερωμένες εξολοκλήρου στη «χρυσή πόλη». Επισκεφθήκαμε την Καστρούπολη της Πράγας, τη μεγαλύτερη καστροπολιτεία της Ευρώπης, με το μοναστήρι του Στράχοφ και τον καθεδρικό ναό του Vitto, το αριστοκρατικό ανάκτορο Τσέρνιν και το υπέροχο αναγεννησιακό ανάκτορο Σβάρτσενμπεργκ. Περιηγηθήκαμε στη γραφική μπαρόκ συνοικία Mala Strana, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τον πανύψηλο τρούλο του και το μουσείο του Τσέχου συγγραφέα Φραντς Κάφκα. Περπατήσαμε στην ιστορική γέφυρα του Καρόλου και ανακαλύψαμε τις ομορφιές της Παλιάς Πόλης, με το μοναδικό αστρονομικό ρολόι και  την υψηλής αισθητικής μπαρόκ, γοτθική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της. Διασχίζοντας την πύλη της Πυρίτιδας, γοτθικό πύργο του 15ου αιώνα, περάσαμε στη Νέα Πόλη με το πανέμορφο art nouveau  Δημοτικό Μέγαρο της Πράγας, τη θρυλική πλατεία του Βλάτσλαβ και το κολοσσιαίο, μεταλλικό, περιστρεφόμενο κεφάλι του Κάφκα, που αναπαριστά την προτομή του συγγραφέα.

Το Μόναχο ήταν ο τελευταίος σταθμός της ταξιδιωτικής μας απόδρασης. Με αφετηρία τη μεσαιωνική πλατεία Μarienplatz, που βρίσκεται στην καρδιά της βαυαρικής πρωτεύουσας, ανάμεσα στο παλιό και στο επιβλητικό νέο Δημαρχείο, περιδιαβήκαμε στους όμορφους πεζοδρόμους της πόλης, ενώ γοητευτήκαμε από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική  της εμβληματικής Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας.

Τα παιδιά μας γεμάτα από ποικίλες εικόνες, εμπειρίες και εντυπώσεις εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για το ταξίδι αυτό και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναζήσουν μια παρόμοια εμπειρία και στο μέλλον.