Πρώτη Θέση και με τους καλύτερους ομιλητές στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αντιλογίας!

Συνεχίζουμε την παράδοση 18 ετών με επιτυχίες… Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας διοργάνωσαν από κοινού το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αντιλογίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης το διήμερο Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024. Το φεστιβάλ στέφθηκε με επιτυχία καθώς συμμετείχαν σε αυτό 120 μαθητές και εμψυχωτές καθηγητές τους από πέντε Γυμνάσια και οκτώ Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή στο 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο βιωματικό εργαστήριο που είχε ως θέμα του τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ομίλους αντιλογίας με στόχο να ενισχυθούν οι ικανότητες των μαθητών που ασχολούνται με την ρητορική.

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργική σκέψη τους, για να «κατεβάζουν» ιδέες από το μηδέν και να εμπλουτίζουν τις ομιλίες τους ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματολογία τους. Με όχημα ρητορικές δραστηριότητες και μια ποικιλία ατομικών και ομαδικών παιχνιδιών, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τη δύναμη των λέξεων και των ιδεών και κατάφεραν να φέρουν σε πέρας σύντομες «αποστολές», εξασκώντας παράλληλα τις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητές τους.

Το Σάββατο στο χώρο του Γυμνασίου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη οι μαθητές αγωνίστηκαν στα ρητορικά αγωνίσματα των Δισσών Λόγων και του Αυθόρμητου Λόγου. Οι ομάδες του Γυμνασίου και Λυκείου Φρυγανιώτη υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ.κ.Ε. Καρατζιούλα και Ά. Καρυτσιώτη κατάφεραν και πάλι να ξεχωρίσουν.

Την υψηλότερη βαθμολογία και την πρώτη θέση απέσπασε η ομάδα του Γυμνασίου Φρυγανιώτη, αποτελούμενη από τους μαθητές: Ανδρουλάκη Γ.-Α., Βασιλειάδη Π., Καλαϊτζή–Χήρα Χ., Παρούτογλου Β., Σοφιανού Μ., Σταυρίδου Θ. και Τσιρίκα Α., καθώς ανέδειξε τους τρεις καλύτερους ομιλητές των Αγώνων στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αντιλογίας. Την 1η θέση κατέλαβε η Τσιρίκα Α. τη 2η  η Σταυρίδου Θ. και την 3η η Ανδρουλάκη Γ.-Α. Στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου συμμετείχαν οι μαθητές Γκουζγκούνη Α., Κράββα Α., Νερσέσοβα Σ., Χατζηθεοδωρίδη Σ.. Στην κατάταξη των ομιλητών αυθόρμητου λόγου την Τρίτη θέση  κατέλαβε η μαθήτρια Γκουζγκούνη Α.

Τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία απέσπασε η ομάδα μας του Λυκείου Φρυγανιώτη, αποτελούμενη από τους μαθητές: Αραμπατζή Ζ., Γαργάλα Σ., Κουράκη Α., Λύσσα Α. Μ., Ξενίδου Χ. και Τσομπάνη Μ. Η μαθήτρια Λύσσα Α.-Μ. αναδείχθηκε ως πρώτη καλύτερη ομιλήτρια στην κατάταξη των ομιλητών στο αγώνισμα των Δισσών Λόγων και την τρίτη θέση κατέλαβε η μαθήτρια Γαργάλα Σ..

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση της συμμετοχής των μαθητών του σε ρητορικούς αγώνες καθώς και την οργανωμένη διδασκαλία της ρητορικής τέχνης στους μαθητές τους που το επιθυμούν, αποτελούν συνδιοργανωτή του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ μαζί με το 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας και φιλοδοξούν να το καταστήσουν θεσμό στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Δείτε Περισσότερα

Η αξία του θεσμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές και συμβάλλει στην καλλιέργεια των διανοητικών τους ικανοτήτων, στον εμπλουτισμό των γνώσεών τους και στην απόκτηση ευχέρειας και ετοιμότητας στον προφορικό λόγο, ιδιαίτερα ενώπιον ακροατηρίου.

Βασικός στόχος των Αγώνων Επιχειρηματολογίας είναι η καλλιέργεια της σκέψης και η επαφή των μαθητών με θέματα που, ενώ δεν διδάσκονται στα σχολεία σε ειδικό και συγκεκριμένο μάθημα, βρίσκονται διάχυτα σε όλο το εύρος της διδακτέας ύλης και είναι ευρύτερα γνωστά από τον τύπο και τα Μ.Μ.Ε. Οι μαθητές εξασκούνται να σκέφτονται λογικά, ώστε να είναι ικανοί να καθορίσουν με ακρίβεια τα κεντρικά σημεία του θέματος που θα τους δοθεί, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους με πειστικά επιχειρήματα και να μπορούν με ετοιμότητα να ανταπαντήσουν σε ερωτήσεις.

Οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας συμβάλλουν στην αξιοποίηση των γνώσεων που οι μαθητές έχουν αποκομίσει από τη διδασκαλία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στο σχολείο. Η επαφή των μαθητών με σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος έχει ως συνέπεια την προετοιμασία τους για το μελλοντικό τους ρόλο ως σκεπτόμενων πολιτών της δημοκρατικής πολιτείας. Επιπλέον, τους προσφέρεται η δυνατότητα να αναπτύξουν μια διαφορετικού είδους συνεργασία και σχέση με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να εισαχθούν στο πνεύμα της υγιούς διασχολικής άμιλλας με κύριο κριτήριο την ομαδική εργασία.

Ακολουθώντας τη σωκρατική μέθοδο, που αποτελεί το θεμελιώδες στοιχείο της επιχειρηματολογίας, οι μαθητές προχωρούν σε διατύπωση των κατάλληλων επιχειρημάτων με τα οποία ενισχύουν τη θέση τους έναντι της αντίπαλης ομάδας.

Να τονίσουμε ότι τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη για πολλά χρόνια αποτελούν συνδιοργανωτή των αγώνων Ρητορικής Τέχνης τόσο σε επίπεδο Λυκείων όσο και Γυμνασίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έμπρακτα στηρίζουν τον θεσμό διοργανώνοντας στους χώρους του τους αγώνες αυτούς.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Όμιλος Ρητορικής του Γυμνασίου έχει συμμετάσχει σε φιλικούς αγώνες στα δεκαοκτώ χρόνια της λειτουργίας του και πολλοί μαθητές του σχολείου έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Αυτό αποτελεί και αδιάψευστο επιχείρημα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της άοκνης προσπάθειας των εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Ο Όμιλος Ρητορικής προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα καλλιέργειας του προφορικού λόγου μέσω της εξάσκηση στο αγώνισμα των Δισσών Λόγων και στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου. Συντελεί ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν κριτική ικανότητα και να αποκτήσουν πολύπλευρη γνώση για ποικίλα κοινωνικοοικονομικά θέματα.

Η δράση αυτή του σχολείου αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προσοχή και την φροντίδα που προσφέρουν τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στους μαθητές τους και την ιδιαίτερη μέριμνα για την επιτυχή προετοιμασία τους στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ευχόμαστε στους μαθητές καθώς και στους πρόθυμους εθελοντές που συμμετείχαν και βοήθησαν στην άρτια διοργάνωση καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στη ζωή τους!