1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αντιλογίας της Δ. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε την παράδοση χρόνων …

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας διοργανώνουν από κοινού το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αντιλογίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης το διήμερο Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024. Τα δύο σχολεία, συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων στην διοργάνωση αγώνων Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας και Αυθόρμητου Λόγου προχώρησαν στη πραγματοποίηση του φεστιβάλ έχοντας ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τους κανόνες και τις διαδικασίες των ρητορικών αγωνισμάτων.

Το φεστιβάλ αποτελείται από ένα εργαστηριακό και ένα διαγωνιστικό μέρος. Το πρώτο μέρος του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2024 στο 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας και θα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχοντες μαθητές θα εμπλακούν σε συνεργατικές δραστηριότητες εξάσκησης σε θέματα που σχετίζονται με τη ρητορική και το πλαίσιο των αγωνισμάτων λόγου. Σκοπός του πρώτου μέρους είναι αφενός οι μαθητές να εξοικειωθούν με τους κανόνες των αγωνισμάτων που περιλαμβάνονται στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας και αφετέρου να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους από άλλα σχολεία, σε ένα πλαίσιο υγιούς και γόνιμου συναγωνισμού.

Το ένα εργαστήριο με τίτλο «Βιωματικό εργαστήριο ρητορικής και επικοινωνίας Ο λόγος μας έχει δύναμη!» που αφορά μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται με την επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευσης από την κ. Β. Λουτριανάκη, Φιλόλογο-εκπαιδευτικό (Αρσάκειο Ψυχικού), DEA, υπ. Δρ, Διδάσκουσα Μεταπτυχιακού "Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση"-ΕΚΠΑ-Παν. Δ. Μακεδονίας, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, Μέλος ομάδας συντονισμού "Σύμπραξης Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση"-EUDEC Greece

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργική σκέψη τους, για να «κατεβάζουν» ιδέες από το μηδέν και να εμπλουτίζουν τις ομιλίες τους ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματολογία τους. Με όχημα ρητορικές δραστηριότητες και μια ποικιλία ατομικών και ομαδικών παιχνιδιών, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τη δύναμη των λέξεων και των ιδεών και θα συζητήσουν τη σημασία του σταδιακού «χτισίματος» δεξιοτήτων ώστε να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας σύντομες «αποστολές», εξασκώντας παράλληλα τις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητές τους; Αναφορές θα γίνουν σε όλα τα ρητορικά αγωνίσματα και θα προταθούν δραστηριότητες βελτίωσης.

Το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στους χώρους του Γυμνασίου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη και θα περιλαμβάνει αγώνες επιχειρηματολογίας σε δύο διαφορετικούς ομίλους (Γυμνασίου και Λυκείου) και αγώνα αυθόρμητου λόγου Γυμνασίου. Σκοπός του μέρους αυτού είναι η διεύρυνση του πνεύματος των μαθητών, η καλλιέργεια της δεξιότητας διατύπωσης τεκμηριωμένης γνώμης, προσχεδιασμένης ή απροσχεδίαστης, και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους και η διαμόρφωσή τους ως ενεργών μελλοντικών πολιτών. Για την επίτευξη των παραπάνω αξιοποιούνται μεθοδικά γνώσεις από τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, όχι μόνο τα γλωσσικά, που συνδέονται με τις διατυπώσεις που χρησιμοποιούν οι μαθητές, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα, καθώς το εύρος της θεματολογίας των αγώνων περιλαμβάνει γνώσεις από όλους τους τομείς του επιστητού. Τα θέματα θα δοθούν από την κα Κολίτση Φ., σύμβουλο Φιλολόγων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Να τονίσουμε ότι τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη για πολλά χρόνια αποτελούν συνδιοργανωτή των αγώνων Ρητορικής Τέχνης τόσο σε επίπεδο Λυκείων όσο και Γυμνασίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έμπρακτα στηρίζουν τον θεσμό διοργανώνοντας στους χώρους του τους αγώνες αυτούς.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Όμιλος Ρητορικής του Γυμνασίου έχει συμμετάσχει σε φιλικούς αγώνες στα δεκαοκτώ χρόνια της λειτουργίας του και πολλοί μαθητές του σχολείου έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Αυτό αποτελεί και αδιάψευστο επιχείρημα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της άοκνης προσπάθειας των εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Ο Όμιλος Ρητορικής προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα καλλιέργειας του προφορικού λόγου μέσω της εξάσκηση στο αγώνισμα των Δισσών Λόγων και στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου. Συντελεί ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν κριτική ικανότητα και να αποκτήσουν πολύπλευρη γνώση για ποικίλα κοινωνικοοικονομικά θέματα. Ευχόμαστε στους μαθητές που θα συμμετέχουν καθώς και στους εθελοντές που θα βοηθήσουν καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στη ζωή τους!