Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας…το λογοτεχνικό βιβλίο στην τάξη και την πράξη.

Είχαμε τη μεγάλη τιμή, και την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθούμε στις τάξεις μας την εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Ίριδα Τσολάκη. Αφορμή για την επίσκεψή της στάθηκε η μελέτη του λογοτεχνικού της βιβλίου «Μια μύγα από το Παρίσι στη Θεσσαλονίκη», των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός, από τους μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του Δημοτικού.

Τα παιδιά διάβασαν ευχάριστα, μελέτησαν κι εργάστηκαν πάνω στο λογοτεχνικό έργο. Τώρα πλέον προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και αξιοποιούν το βιβλίο ως πηγή ιστορικών στοιχείων στην εκπόνηση των Εργασιών του στο πλαίσιο του Project: «+ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΙΣ».

Κάτω κι από αυτό το πρίσμα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να “διαδράσουμε” με τη συγγραφέα. Με τον ιδιαίτερο εκπαιδευτικό της τρόπο και με την γλυκύτητα της προσέγγισής της η συγγραφέας μάς βοήθησε να εξετάσουμε πώς η Λογοτεχνία συνδέεται με την ιστορική έρευνα, τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες των κατοίκων της πόλης μας, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να διατηρήσουμε την πόλη μας βιώσιμη για τις επόμενες γενιές.

Επάνω στη θεματική του βιβλίου τα παιδιά έθεσαν εύστοχα ερωτήματα και έλαβαν ουσιώδεις και ειλικρινείς απαντήσεις. Διατύπωσαν απόψεις, πρότειναν λύσεις και αντάλλαξαν ιδέες. Ήταν ένα «διαφορετικό μάθημα» που αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για τα ίδια τα παιδιά, που είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από τόσο κοντά μια συγγραφέα. Η διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση, πάνω σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο, κίνησε το έντονο ενδιαφέρον τους και απέδειξε την αλήθεια της ρήσης του Β.Ουγκώ : «Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.»