Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη κήρυξαν την έναρξη του 8ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου στη Ρώμη, «μεταφέροντας» το ακροατήριο στην καθημερνή ζωή της Αθήνας του Περικλή.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με μεγάλη χαρά έλαβαν και φέτος  μέρος στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο - που έχει γίνει πλέον θεσμός στο τομέα των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων - με θέμα : «ΕΝΑ ΜΑΚΡΑΙΩΝΟ ΤΑΞΙΔΙ (509 π.Χ. – ΣΗΜΕΡΑ) ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Το εν λόγω Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση Καθηγητών (AEDE), με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη και στο Βατικανό και του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και διεξήχθη στο TEATRO ITALIA ROMA από 26 Νοεμβρίου 2023 έως 1 Δεκεμβρίου 2023.

Στόχοι του Συνεδρίου ήταν  η ενεργοποίηση των μαθητών των σχολικών μονάδων για την πρωτότυπη διαπραγμάτευση του θέματος της εργασίας τους, η κινητοποίηση της σκέψης, της φαντασίας, της πρωτοβουλίας, η αλληλεπίδραση των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς για την εκπόνηση των εργασιών.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς 145 σχολεία τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση.

Το συνέδριο χαιρέτισαν η Α.Ε. Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρώμη κα Ελένη Σουρανή, η Α.Ε. Πρέσβης της Ελλάδος στην Αγία Έδρα - Βατικανό κα Αικατερίνη-Κάτια Γεωργίου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Κατσίνας,  Εφημέριος Αγίου Θεοδώρου Λόφου Παλατίνου της Ρώμης, ο κ. Νίκος Α. Κούκης, Προέδρος Ο.Ε. των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων Προέδρου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ενώ την εναρκτήρια ομιλία παρουσίασε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη του 8ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου, επέλεξαν από την προτεινόμενη θεματολογία να παρουσιάσουν μέσα από  ένα θεατρικό δρώμενο, ένα οδοιπορικό στην καθημερινή ζωή των πολιτών όλων των κοινωνικών τάξεων της Αθήνας του Περικλή. Μιας καθημερινότητας που παρήγαγε τις θεμελιώδεις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας και αποτέλεσε την αφετηρία της σύγχρονης σκέψης, επηρεάζοντας  και εμπνέοντας όσο λίγες. Μια πόλη που αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, αφήνοντας το αποτύπωμά της στη δομή της σύγχρονης κοινωνίας…

 Η διοργανώτρια αρχή και το κοινό εκστασιάστηκαν από τη διαδραστική και πρωτότυπη  παρουσίαση του θέματος από τους μαθητές/τριες μας και υποκλίθηκαν στην άψογη και καινοτόμα προσέγγιση του. Απέδωσαν  τα εύσημα στους δημιουργούς – εκτελεστές της παράστασης , καθώς και στις υπεύθυνες της δράσης κ.κ. Χαρίκλεια Φρυγανιώτη, Σουζάνα Ντούρου και Νικολέτα Παπαδοπούλου. Απαίτησαν δε από τη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων να συνεχίζουν να παρίστανται δυναμικά και στα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια.

Θερμά Συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωταγωνιστές της παράστασης (με αλφαβητική σειρά):Αμπαρκιόλας Ν., Αναγνωστοπούλου Γ.-Λ., Αρβανιτίδης Σ., Βάρφης,Βασιλειάδου Α., Καρρά Χ.,Κεσίδου Ε.,Κοιλιαρίδου Μ.-Κ., Κρέζας Α.-Σ., Κωστής Ζ., Λαζαρίδου Μ., Μαρκής Π., Μισκάκης Σ.,Μπάκαβου Φ., Παζαρλή Μ.-Γ., Παναγιωτίδου Μ.-Ε., Σωτηρέλης Ε., Τιμόθεου Δ., Τσέπουρας Φ.,Τσομπάνη Μ., Χατζηχαραλάμπους Ε.

Δείτε την παρουσίασή μας : «ΕΝΑ ΜΑΚΡΑΙΩΝΟ ΤΑΞΙΔΙ (509 π.Χ. – ΣΗΜΕΡΑ) ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».