Η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο «αγκάλιασαν» τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Από  το Σάββατο 14.10.2023 μέχρι και την Τετάρτη  18.10.2023, οι μαθητές της α΄ και β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωκοινοβουλίου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις Βρυξέλλες και να ζήσουν από κοντά ό,τι μέχρι τώρα διδάχθηκαν από τα βιβλία της Ιστορίας και της Πολιτικής Παιδείας.

Το βιωματικό ταξίδι μάθησης με επικεφαλής τον Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων κ. Α. Φρυγανιώτη και υπεύθυνες τις καθηγήτριες του σχολείου, κα Χ. Φρυγανιώτη και κ. Σ. Ντούρου , ξεκίνησε το Σάββατο από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Η πρώτη γνωριμία με την πρωτεύουσα του Βελγίου, της Φλάνδρας και της Ευρώπης άρχισε ιδιαίτερα εντυπωσιακά με την επίσκεψή μας στο Βατερλό, μια περιοχή  λίγο έξω από τις Βρυξέλες στην οποία διεξήχθη η ομώνυμη μάχη που κατέληξε με την ήττα του Γαλλικού στρατού υπό του Ναπολέοντα Α΄ από συνασπισμό συμμαχικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί. Αμέσως μετά ακολούθησε η «ανάβαση» στο Atomium, το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο που αναπαριστά το άτομο με εννέα σφαίρες χάλυβα, 165 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο από το πραγματικό. Οι σφαίρες έχουν διάμετρο 18 μέτρα και ενώνονται μεταξύ τους με  κυλιόμενες σκάλες που ήταν τόσο χρηστικές όσο και εντυπωσιακές συνάμα. Οι εκθέσεις στον εσωτερικό χώρο του Atomium αλλά και η πανοραμική θέα των Βρυξελλών από ύψος 103 μέτρων, μάγεψαν μαθητές και καθηγητές, που δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν το  υπέροχο τοπίο.

Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στο  Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας , όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία , μέσα από ένα βιωματικό-εκπαιδευτικό εργαστήρι , να έρθουν σε στενή  επαφή με την Ευρωπαϊκή Ιστορία και την κληρονομιά της στον σύγχρονο κόσμο.

Η πρώτη μας μέρα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αν δεν φτάναμε στην εντυπωσιακή μεσαιωνική κεντρική πλατεία «GrandPlace», πάντα μεγαλόπρεπη και επιβλητική όπως υπονοεί και το όνομά της. Εκεί στην  κεντρικότερη πλατεία,  που περικλείεται  από ιδιωτικά και δημόσια κτήρια που είναι διακοσμημένα με χρυσό και πολλά αγάλματα, οι μαθητές μας βρέθηκαν σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες στην Ευρώπη, για την οποία η  Αρχιδούκισσα Ισαβέλλα, κόρη του βασιλιά Φίλιππου II της Ισπανίας έχει γράψει το 1599: "δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου κάτι τόσο όμορφο, όπως την πλατεία της πόλης που το δημαρχείο της αγγίζει τον ουρανό". Το πρώτο μας βράδυ έκλεισε με την επίσκεψή μας στο Manneken Pis, που αποτελεί το σύμβολο των Βρυξελλών.

Συνεχίσαμε τη δεύτερη ημέρα με εκδρομή στη γραφική πόλη  Μπριζ με τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα και τα  περίτεχνα σπίτια στις όχθες φιδογυριστών καναλιών, μια πόλη που θυμίζει σε όλες της τις εκφάνσεις σκηνικό παραμυθιού. Επόμενος σταθμός για τους γοητευμένους μαθητές μας υπήρξε η ομορφότερη πόλη του Βελγίου, η Γάνδη, ένα μουσείο Φλαμανδικής αρχιτεκτονικής με το πανέμορφο μεσαιωνικό της λιμάνι.

Η τρίτη ημέρα του ταξιδιού ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στην επίσκεψη μας στο Παρλαμεντάριουμ ,στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξεκινώντας, οι μαθητές μας περιπλανήθηκαν σε έναν από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά χώρους, το Παρλαμεντάριουμ , όπου διαπίστωσαν ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα ιστορικού μετασχηματισμού στον ευρωπαϊκό χώρο, το οποίο επηρεάζει άμεσα τις τύχες των κρατών και των λαών της Γηραιάς ηπείρου. Επίσης, συνειδητοποίησαν από κοντά πως η ίδια αποτελεί έναν μοναδικό διεθνή οργανισμό διακυβερνητικής οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα σε 27 ευρωπαϊκές χώρες, που όλες μαζί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ακολούθησε η επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία μέσα από εξειδικευμένη παρουσίαση να εντρυφήσουν στο έργο και στους στόχους του εν λόγω θεσμού. Η ημέρα έκλεισε θεαματικά με την επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου  πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ενημέρωση  από εντεταλμένο στέλεχος του θεσμού για όλες τις λειτουργίες και τις  δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου ενώ μέσα από ένα διαδραστικό διάλογο ικανοποιήθηκαν όλες οι απορίες των μαθητών. Ταυτόχρονα, με την παρουσία τους στα έδρανα αφουγκράστηκαν τον παλμό του χώρου και υποδύθηκαν τον ρόλο των ευρωβουλευτών.

Την επόμενη ημέρα, η ξενάγηση των μαθητών μας ξεκίνησε με μια πανοραμική περιήγηση της πόλης των Βρυξελλών η οποία κατέληξε στο Μουσείο Σοκολάτας και Κακάο που πέρα από την αναλυτική παρουσίαση της προέλευσης του κακάο, είχαμε όλοι την ευκαιρία να απολαύσουμε πολλές διαφορετικές σοκολατένιες γευστικές επιλογές. Η περιήγηση στην πόλη έκλεισε με την επίσκεψη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων, όπου όλοι μας μέσα από μια σειρά ευφάνταστων παραπλανήσεων των ματιών, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με παιχνιδιάρικες ψευδαισθήσεις, ψυχαγωγώντας το μυαλό μας!!!

Μια επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα ήταν ολοκληρωμένη, αν δε συμπεριλάμβανε και γνωριμία με την πόλη του Μάαστριχτ της Ολλανδίας , στην οποία υπογράφηκε η ομώνυμη Συνθήκη δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς την τελευταία ημέρα, περιπλανηθήκαμε στην  συγκεκριμένη πόλη,  που είναι χτισμένη στις δύο πλευρές του ποταμού Μεύση, είδαμε τα πανέμορφα γραφικά κτίρια και όλοι μαζί μαθητές και καθηγητές αισθανθήκαμε την επίδραση του σημείου αυτού στις ζωές μας. Άλλωστε, η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτέλεσε  ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εισήγαγε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, θέσπισε μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, ανέπτυξε τη στενή συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων και έθεσε τα θεμέλια για το ευρώ.

Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, βρήκε τους μαθητές μας ικανοποιημένους και χαρούμενους , για την πρωτοβουλία του σχολείου να τους φέρει σε άμεση επαφή με τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συνειδητοποιήσουν την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες των κρατών - μελών με την κεντρική διοίκησή  της.

Πολύτιμη υπόδειξη που θα συντροφεύει σε κάθε τους βήμα τους μαθητές μας είναι η ακόλουθη προτροπή των θεσμών: ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Θα μας συντροφεύει πάντα η ζεστή και φιλική υποδοχή των θεσμών, η οποία συνέδραμε ώστε οι μαθητές μας να νιώσουν πολίτες του κόσμου!!!