Οι μικροί Αμπελουργοί παρασκευάζουν «από το Σταφύλι … το Κρασί»

  Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας: «Φθινόπωρο-Από το Σταφύλι στο Κρασί» οι μικροί μαθητές μας συμμετείχαν σε μια μοναδική, εκπαιδευτική και βιωματική δράσηπου πραγματοποιήθηκε στο «κτήμα Κλημεντίνη» υπό την καθοδήγηση της έμπειρης ομάδας του «Ιχνηλάτη Ονείρων». Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά μας να παίξουν, να δράσουν και να μάθουν στον αγαπημένο τους χώρο.. στη Φύση!

Δίνοντας έμφαση στο ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία, οι μικροί μαθητές μας έπρεπε αρχικά να λύσουν τους ¨γρίφους¨ για να ανακαλύψουν στο κτήμα τους γλυκούς καρπούς του φθινοπώρου. Γνώρισαν το ¨κοντό¨ φυτό του αμπελιού και έμαθαν να το ξεχωρίζουν από την ¨ψηλή¨ κληματαριά. Έψαξαν κι εντόπισαν στο μικρό δασάκι άγριες κληματαριές, μάζεψαν σταφύλια για να γεμίσουν τα κοφίνια και στη συνέχεια, με μεγάλο ενθουσιασμό, αναβίωσαν το παραδοσιακό πατητήρι… πατώντας τα σταφύλια με τα πόδια τους!!!

Στο υπαίθριο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής παρασκεύασαν τη φημισμένη «Μουστοκουλουρότουρτα» μετρώντας με ακρίβεια τα υλικά που θα χρειαστούν… και κύριο υλικό τον δικό του Μούστο! Συλλέγοντας κομμάτια από φλοιούς δέντρων, αμπελόφυλλα και άλλα υλικά δέντρων από τη φύση και πλάθοντας σταφύλια από πηλό δημιούργησαν τη δική τους ¨κληματαριά¨ με την τεχνική του κολάζ.

Σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον η εξερεύνηση, η παρατήρηση, η δράση, η συνεργασία, η μάθηση και το παιχνίδι έφεραν στα πρόσωπα των μικρών παιδιών μας τη χαρά και τον ενθουσιασμό!!!