Από το Σιτάρι … στο Ψωμί!

Τους ¨Μικρούς Ήρωες¨ στο Γήπεδο Μακεδονικού επισκέφθηκαν τα  τμήματα της Β΄ τάξης Δημοτικού. Οι μικροί μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ΄ ένα εκπαιδευτικό, αθλητικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό πρόγραμμα: ¨Από το σιτάρι στο ψωμί¨.

Τα παιδιά βίωσαν ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας παραγωγής του ψωμιού, από το όργωμα και τη σπορά για τα οποία παρακολούθησαν ένα βίντεο και είδαν όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τα παλιότερα χρόνια για να μαζέψουν το σιτάρι, έως το ζύμωμα και το ψήσιμο. Οι ίδιοι μαθητές μπήκαν στη διαδικασία να ζυμώσουν και να ψήσουν τα ψωμάκια τους αφού πρωτύτερα έμαθαν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν. Ντυμένα με ποδίτσες και σκουφάκια ζύμωσαν το ψωμάκι τους σε μικρές λεκανίτσες. Όσο διαρκεί το ψήσιμο του ψωμιού, καθηγητές φυσικής αγωγής απασχόλησαν τα παιδιά με αθλητικές δραστηριότητες. Φεύγοντας, πήραμε μαζί και το ψωμάκι μας.

Μέσω αυτού του προγράμματος τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία του ψωμιού, την πορεία από τη σπορά μέχρι την κατανάλωση, τα παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία, τη διατροφική αξία αλλά και τη σπουδαιότητα της συνεργασίας για να φέρουμε εις πέρας μια εργασία όπως το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού.