Από τα έδρανα του κοινοβουλίου… στα έδρανα της σχολικής της τάξης, η Τσομπάνη Μαρία των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη συμμετείχαν με  «Έφηβη Βουλευτή» τη μαθήτριά τους, Τσομπάνη Μαρία της β΄ λυκείου, στην ΚΖ' Σύνοδο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (2022–2023) με θέμα: «Αφοπλίζοντας τη βία» Βήματα Δημοκρατίας - Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή. Οι 300 «έφηβοι βουλευτές»,  αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, ανέδειξαν  τη σημασία της συμμετοχής, την ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών, αλλά και τη νεανική δημιουργικότητα, ενώ ταυτόχρονα κατάφεραν να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Η μαθήτριά μας κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκπροσωπήσει επάξια τους συμμαθητές της, το σχολείο της και όλους τους καθηγητές της που πιστεύουν στις δυνατότητες των νέων και προσπαθούν να τους μεταδώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν για το πολιτικό μέλλον της χώρας μας. Κατά την επιστροφή της από τα έδρανα του κοινοβουλίου στα έδρανα της σχολικής της τάξης η Μαρία Τσομπάνη μας  μετέφερε: « Πριν το ταξίδι στην Αθήνα προηγήθηκε μια πολύ ευχάριστη διαδικασία διάρκειας περίπου ενός έτους με συζητήσεις και δράσεις σχετικά με το θέμα «Αφοπλίζοντας τη βία». Την πρώτη μέρα μετά την άφιξή μας οι περίπου 300 μαθητές χωριστήκαμε σε 6 ομάδες με ένα διαφορετικό και πιο συγκεκριμένο θέμα η κάθε μια. Τις επόμενες μέρες  ακολούθησαν πολλές παραγωγικές συζητήσεις με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, κατά τις οποίες ανταλλάσσαμε απόψεις αλλά ταυτόχρονα προτείναμε και λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που εντοπίζαμε συζητώντας. Κατά τη διάρκεια των ολομελειών εκτός από τους έφηβους βουλευτές παραβρίσκονταν και πολλά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είχαμε την τιμή και χαρά να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί τους. Πιο συγκεκριμένα μου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω άμεσα με την Υπουργό οικογένειας και κοινωνικής Συνοχής κυρία Ζαχαράκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κύριο Σενετάκη, ενώ αναπτύξαμε κατ’ ιδίαν διάλογο με την πρόεδρο του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας, κ. Κωνσταντοπούλου. Την 4η μέρα εργασιών όπου έλαβε μέρος και η συνέλευση στην ολομέλεια γνώρισα επίσης πολλούς αξιόλογους πολιτικούς όπως τον κ. Τασούλα, τον κ. Νάτσιο, τον κ. Μπιμπίλα, τον κ. Πιερακάκη, τον κ. Σταμενίτη, την κ. Δάγκα, την κ. Καζάνη, τον κ. Κατρίνη και την κ. Ασημακοπούλου. 

Η εμπειρία της Βουλής των Εφήβων θεωρώ πως είναι μοναδική καθώς δίνεται η ευκαιρία σε κάθε συμμετέχοντα να ερευνήσει, να ενημερωθεί και στην συνέχεια να συζητήσει τις απόψεις του με άτομα από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, οι έφηβοι βουλευτές έρχονται σε άμεση επαφή με το πολιτικό σύστημα της χώρας αποκτώντας περισσότερη πολιτική συνείδηση». 

Εμείς συγχαίρουμε την Μαρία και υπενθυμίζουμε σε όλους μας τους μαθητές πως το «πολιτικό αύριο» ξεκινά μέσα από την «πολιτική παιδεία του σήμερα»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνεδρίαση των Εφήβων Βουλευτών πατώντας ΕΔΩ