Σκιαγραφώντας τους Βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης με τη Μηχανικό κ. Κίκη

Με αφορμή την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στα βυζαντινά μνημεία, η Πολιτικός Μηχανικός και γονέας κ. Κίκη προσφέρθηκε να προετοιμάσει μια παρουσίαση με την κατασκευή των σημαντικότερων βυζαντινών ναών της πόλης μας, για να εγκλιματίσει τα παιδιά στον ιδιαίτερο τρόπο κτίσης τους.

          Μας είπε ότι η «Αρχαία, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή» Θεσσαλονίκη, διαθέτει  τεράστιο «πλούτο» και έχει το προνόμιο μιας συνεχούς ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της. Ήταν η «συμβασιλεύουσα» και η δεύτερη σε σημασία πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε κέντρο πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής. Τα μνημεία που σώζονται έως σήμερα στην πόλη, αντιπροσωπεύουν διαχρονικά τον πολιτισμό και την τέχνη 2.330 χρόνων. Οι μαθητές παρατήρησαν τις κατόψεις εμβληματικών ναών της Θεσσαλονίκης της Ροτόντας, της Παναγίας Χαλκέων, των Αγίων Αποστόλων, της Αχειροποιήτου, της Αγίας Σοφίας και φυσικά του Αγίου Δημητρίου που έχουν σαν βάση τον παγκοσμίως γνωστό ναό της Κωνσταντινούπολης την Αγιά Σοφιά.

Οι πληροφορίες για την κατασκευή τους τους ενθουσίασε, κέντρισε το ενδιαφέρον τους και η εικονική περιήγηση με τη συμβολή της κ. Κίκη είναι σίγουρο ότι θα κάνει πιο ενδιαφέρουσα την ξενάγηση στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη!