« Όλα είναι Ελλάδα» H επιρροή των Ελλήνων στα Γράμματα, στις Τέχνες και στις Επιστήμες!

Ο Γάλλος διαφωτιστής Βολταίρος έχει διατυπώσει την άποψη ότι
«Στην Ελλάδα οφείλουμε το πνεύμα μας και το σύνολο των αρετών μας». Πάμπολλοι επιφανείς επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο μοιράζονται παρόμοιες απόψεις για τη σημασία της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Γι’ αυτό κι εμείς οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Στ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας επιλέξαμε να ερευνήσουμε και να αποδείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας και μετά σ’ όλο τον κόσμο ότι όλες οι επινοήσεις στη Γλώσσα, στις Επιστήμες, στην Τεχνολογία, στην Τέχνη ξεκίνησαν από τους Έλληνες! Είναι το δώρο των Ελλήνων στην Ανθρωπότητα!

Για την εκπόνηση του σχεδίου εργασίας με τίτλο: «Όλα είναι Ελλάδα» χρησιμοποιήσαμε την απέραντη τράπεζα πληροφοριών του διαδικτύου, εξερευνήσαμε, επιλέξαμε, επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε τις εργασίες μας ηλεκτρονικά (word, power point, genially- infographic), ενώ συνδυάσαμε τα εικαστικά (κατασκευή μάσκας) και τη θεατρική αγωγή (θεατρική παράσταση).

Ολοκληρώνοντας το project οι εργασίες που συγκεντρώθηκαν ενσωματώθηκαν εκ νέου σε ένα infographic, προκειμένου να αξιοποιήσουμε και τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το genially, με το οποίο εξοικειωθήκαμε κατά τη συμμετοχή μας στο συνέδριο Πληροφορικής. Και θέλοντας να δώσουμε φωνή στην εργασία μας, να διασκεδάσουμε εμείς αλλά και να ψυχαγωγήσουμε άλλους, προχωρήσαμε στη διασκευή και στον συγκερασμό δύο έργων του Αριστοφάνη, τους Όρνιθες και τις Νεφέλες. Το όλο εγχείρημα είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας αλλά και στους γονείς, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου, ενώ ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μάς τίμησαν με την παρουσία τους και ο πρώην Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Αθ. Φροσύνης καθώς και η εκπρόσωπος του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης σε θέματα Πολιτισμού κ. Σ. Μπαζακογιάννη.

Αξιολογώντας τα οφέλη του σχεδίου εργασίας μας, διαπιστώσαμε ότι καταφέραμε να εμπεδώσουμε καλύτερα την προσφορά των Ελλήνων στην εξέλιξη του κόσμου αποκτώντας μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για σημαντικά γεγονότα που συνέβαλαν στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή ασκηθήκαμε επιτυχώς στην ομαδική εργασία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, στη συνεργασία και επικοινωνία, ενώ το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας ήταν η ηλεκτρονική παρουσίαση των εργασιών μας, η κατασκευή μάσκας και η συμμετοχή τους στη θεατρική παράσταση των διασκευασμένων έργων του πάντα επίκαιρου Αριστοφάνη. Η ικανοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν τεράστια καθώς απολαύσαμε όλη τη διαδρομή αλλά και τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού από το οποίο αποσπάσαμε αβίαστα τόσο το γέλιο όσο και το θερμό χειροκρότημά τους.