Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης και Καλλιέργειας Δεξιοτήτων στο περιαστικό Δάσος του Σέιχ Σου.

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας παιδαγωγός, μια γυμνάστρια, μία θεατρολόγος και μία ψυχολόγος; Και πώς μπορούν να συνδέονται σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης; Όταν το κοινό τους σημείο είναι η αγάπη για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και η διάθεση να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με αυτό, τότε μόνο ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να εκπονηθεί, με στόχο την καλλιέργεια  του σεβασμού για το οικοσύστημα του Δάσους.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας την Τρίτη 16 Μαΐου στο περιαστικό δάσος  του Σέιχ Σου. Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και επιβίωσης συνάμα, στο φιλόξενο αλλά τόσο άγνωστο -για τους περισσότερους κατοίκους της τσιμεντούπολης- οικοσύστημα του δάσους. Το πρόγραμμα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του τμήματος της Ιατρικής του ΑΠΘ και απευθύνεται σε παιδιά προκειμένου μέσα από την περιήγηση αλλά και τη συμμετοχή σε ποικίλες δραστηριότητες να απολαύσουν με απόλυτο σεβασμό το φυσικό περιβάλλον.

Αφού μας δόθηκαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όλα όσα επρόκειτο να συναντήσουμε, καθώς και πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση καταστάσεων, ξεκινήσαμε την ανάβασή μας μέσα από ένα κατάφυτο και κατά διαστήματα πολύ στενό μονοπάτι. Προορισμός μας το πάρκο Ατλαντίς. Φτάνοντας εκεί πήραμε μερικές ανάσες ξεκούρασης, απολαμβάνοντας το δεκατιανό μας κάτω από τη δροσιά των πεύκων και σε λίγα λεπτά ήμασταν έτοιμοι για τις αθλοπαιδιές που οι οδηγοί και εμψυχωτές μας είχαν ετοιμάσει. Ποικίλες ομαδικές δράσεις που  απαιτούσαν συνεργασία, αυτοσυγκέντρωση, σχεδιασμό στρατηγικής, ταχύτητα αλλά και άφθονη διάθεση για γέλιο. Δυστυχώς όμως η ώρα περνούσε γρήγορα και έφθασε η στιγμή που πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Ακολουθώντας ένα νέο μονοπάτι για την κατάβασή μας μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στη διαδρομή. Μια ακόμη στάση για… αναρρίχηση! Μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων μας τα σχοινιά ετοιμάστηκαν, προσδέθηκαν από τους εκπαιδευτές και κάτω από την επίβλεψη και τις οδηγίες τους, μικροί και μεγάλοι πραγματοποιήσαμε την αναρρίχησή μας με ασφάλεια στα βράχια.

Τώρα λοιπόν μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην αφετηρία μας ολοκληρώνοντας την κατάβασή μας, με τα χαμόγελα ικανοποίησης ζωγραφισμένα στα πρόσωπα όλων και κουβαλώντας μαζί μας, πίσω στο σχολείο, όμορφες εικόνες και μυρωδιές αλλά και πρωτόγνωρες εμπειρίες από την εκπαιδευτική εκδρομή μας στο δάσος της πόλης μας.