Επίσκεψη και Περιήγηση στο μεγαλείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας.

Στο πλαίσιο της Μουσειακής Εκπαίδευσης και Αγωγής οι μαθητές των δύο τμημάτων της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία και τη χαρά να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στο Μουσείο της Βεργίνας, που είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο πρωτότυπα Μουσεία ολόκληρης της Ελλάδας, ένα στολίδι που κοσμεί τη Μακεδονία.

    Περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και είδαν άριστα τοποθετημένα εκθέματα, που  θαύμαζαν έως τώρα μέσα από τα βιβλία της Ιστορίας και που ήρθαν στο φως το 1977, ύστερα από πολυετή έρευνα και προσπάθεια, από την αρχαιολογική σκαπάνη του Μ. Ανδρόνικου και των συνεργατών του.

    Θαυμάσαμε όλοι τις πέντε επιτύμβιες στήλες που αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία ότι οι Μακεδόνες αποτελούσαν ελληνικό φύλο. Παρατηρήσαμε ποικίλα κτερίσματα και αντικείμενα κάθε είδους. Έκθαμβοι σταθήκαμε μπροστά στις ολόχρυσες λάρνακες του Φιλίππου Β΄ και της συζύγου του καθώς και στο έμβλημα που τις κοσμεί: τον δεκαεξάκτινο Ήλιο των Μακεδόνων . Εντύπωση προκάλεσαν τα ολόχρυσα στεφάνια και ο ξεχωριστός εξοπλισμός του βασιλιά.

     Τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν σε όλους οι δύο βασιλικοί τάφοι του Φιλίππου και πιθανότατα του Αλέξανδρου, γιου του Μ. Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης.

    Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης από τις έμπειρες ξεναγούς μας, κ. Αναστασίου Α. και κ. Σιμιντηρίδου Θ., αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση όλων των μαθητών, που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τη μακεδονική ιστορία και ιδιαίτερα για τους θησαυρούς που έκρυβε τόσους αιώνες μέσα της η μακεδονική γη.

     Αποχαιρετήσαμε τη Βεργίνα, τις αρχαίες Αιγές, με τις καλύτερες εντυπώσεις και την ευχή σύντομα να ξαναβρεθούμε εκεί.