Ένα αξέχαστο τριήμερο στο μαγευτικό Πήλιο.

Το τριήμερο 21-23 Απριλίου 2023, οι μαθητές της Β΄Λυκείου με συνοδούς καθηγητές τους κ.κ. Ε. Καρατζιούλα, Ν. Λύσσα και Κ. Τσιακίρη πραγματοποίησαν εκδρομή στον Βόλο και στο Πήλιο. Κατά τη διάρκειά της είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και την πόλη του Βόλου, να επισκεφτούν τα χωριά του Πηλίου αλλά και να διασκεδάσουν.

Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την σύγχρονη ιστορία της πόλης του Βόλου επισκεπτόμενοι το Μουσείο Πόλης του Βόλου. Εκεί άκουσαν μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση για την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική διαστρωμάτωση κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Στην ελεύθερη ώρα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης. Απόλαυσαν τη βόλτα τους στην παραλιακή λεωφόρο του Βόλου, όπου υπάρχει το Δημαρχείο του Βόλου, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο σχεδιασμένο από τον περίφημο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, το κινηματοθέατρο Αχίλλειον, το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και τον περικαλλή Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης, έργο του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Το βράδυ της ίδιας μέρας είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε ένα όμορφο ρεμπετάδικο της πόλης.

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν το μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ.Τσαλαπάτα (Πολυχώρος Τσαλαπάτα-Νότια Πύλη, του Ιδρύματος της τραπέζης Πειραιώς, το οποίο στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου και Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα στον Βόλο ,όπου παρακολούθησαν την ξενάγηση σε όλες τις μονάδες παραγωγής και πληροφορήθηκαν για τους παράγοντες που συντέλεσαν στην ανάπτυξή του καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην παρακμή του. Στη συνέχεια αναχώρησαν για το ιστορικό χωριό Μηλιές του Πηλίου όπου ξεναγήθηκαν σε μια από τις πιο παλιές βιβλιοθήκες της Ελλάδας με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα που  ίδρυσε  ο Άνθιμος  Γαζής Δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εκκλησία του, τον Ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου παρατήρησαν την σπάνια τοιχογραφία του ζωδιακού κύκλου που κοσμεί τον πρόναο του ναού και αποτελεί σπάνιο εύρημα. Ενώ η περιήγησή τους στις Μηλιές ολοκληρώθηκε με την απόλαυση παραδοσιακών εδεσμάτων Το βράδυ της ίδιας μέρας διασκέδασαν υπό τους ήχους ξένης μουσικής σε γνωστό κλαμπ της πόλης του Βόλου.

Το πρωί της επόμενης ημέρας αφού πήραν το πρωινό τους αναχώρησαν για τα χωριά του Πηλίου,  Πορταριά και Μακρυνίτσα το «μπαλκόνι του Πηλίου». Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι πλούσιες φυσικές ομορφιές ,η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η υπέροχη θέα του Παγασητικού κόλπου. Περιηγήθηκαν στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού και τις περίτεχνες κρήνες και τα πηλιορείτικα αρχοντικά.

Αργά το απόγευμα, γεμάτοι αξέχαστες εμπειρίες επέστρεψαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης έτοιμοι και για νέες εξορμήσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα την επόμενη σχολική χρονιά.