Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για τους μαθητές της Στ΄ τάξης.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023. Ώρα 14.00. Όλοι οι μαθητές χαρούμενοι αφήνουν πίσω τους τις σχολικές αίθουσες για να απολαύσουν τις διακοπές του Πάσχα. Κάποιοι όμως είναι λίγο πιο ενθουσιασμένοι και περιμένουν με ανυπομονησία και αγωνία την επόμενη μέρα.

 Ώσπου ξημερώνει το Σάββατο 8 Απριλίου. Και μαζί μ’ αυτό επανέρχεται στη σχολική ζωή των μαθητών της Στ΄ τάξης του δημοτικού μας η καθιερωμένη τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Μια εκδρομή που αποτελεί το όνειρο και το θέμα πολύμηνων συζητήσεων κάθε δωδεκάχρονου αλλά και το επιστέγασμα του εξαετούς πολιτιστικού μας προγράμματος.

Πρωί Σαββάτου λοιπόν της 8ης Απριλίου. Οι καιρικές συνθήκες, παρά τις αρχικές προβλέψεις, είναι με το μέρος μας. Ποικίλα συναισθήματα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Από τη μια η αγωνία και το άγχος του αποχωρισμού και από την άλλη η χαρά της ανεξαρτησίας, της «απόλυτης» ελευθερίας και της αίσθησης ότι μεγαλώνουμε!  

Σε όλη τη διαδρομή κυριαρχεί ο ενθουσιασμός, τα γέλια κι οι χαρούμενες φωνές. Μετά το μεσημέρι και έχοντας κάνει τις απαραίτητες στάσεις για φαγητό και «ξεμούδιασμα» φτάνουμε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ένα διαφορετικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους μας περιμένει εκεί, μέσα από 2000 ζώα που ήρθε να αναστατώσει τις αισθήσεις μας. Κραυγές χαράς και ενθουσιασμού κυριαρχούν στο διακοσίων στρεμμάτων πάρκο. Βλέπουμε από πολύ κοντά άγρια ζώα, παίζουμε με τους «κοινωνικούς» λεμούριους και «συνομιλούμε» με τους τεράστιους, πολύχρωμους παπαγάλους.

Γεμάτοι ξεχωριστές εικόνες κατευθυνόμαστε προς το ξενοδοχείο όπου τακτοποιούμαστε στα πολυτελή δωμάτια, για να απολαύσουμε όλο όρεξη στη συνέχεια το πλούσιο δείπνο στον μπουφέ του εστιατορίου. Επιβιβαζόμαστε με μεγάλη λαχτάρα στο πούλμαν με προορισμό την Πεντέλη και το Αστεροσκοπείο της Αθήνας. Σειρά έχει η εξερεύνηση του σύμπαντος. Παρόλο που η συννεφιά στον αττικό ουρανό δεν μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε τη νυχτερινή παρατήρηση, ωστόσο η εξοικείωσή μας με το εντυπωσιακό γιγαντιαίο τηλεσκόπιο βάρους 7 τόνων, πάνω στην πλατφόρμα-ανελκυστήρα και κάτω από τον τεράστιο ανοιγόμενο θόλο, μας  αφήνει άφωνους. Η πρώτη μέρα έχει φτάσει στο τέλος της και η ικανοποίηση επισκιάζει την κούραση.

Το πρωί της Κυριακής της 9ης Απριλίου, πραγματοποιούμε την επίσκεψη στο στρατόπεδο Τζαβέλα, όπου εκπαιδεύονται οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς. Ενημερωνόμαστε για τον σκοπό δημιουργίας της και τους συμβολισμούς τόσο της στολής τους, όσο και των κινήσεών τους. Εντύπωση μας κάνει το ήθος των ανδρών και των εκπαιδευτών τους, το πνεύμα συνεργασίας και η απαράμιλλη πειθαρχία τους. Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας μάς διαπερνούν στο άκουσμα του Εθνικού Ύμνου αλλά και του επιβλητικού ήχου του τσαρουχιού κατά τον βηματισμό των Ευζώνων.

Αφού συνοδεύουμε το άγημα στην επίσημη αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη προχωρούμε στην προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο κόσμημα που χτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Τα ευρήματα ασύλληπτης ομορφιάς και ο περίτεχνος τρόπος δημιουργίας τους, αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και φαντασίας των αρχαίων Ελλήνων. Τα τμήματα των αετωμάτων και της ζωφόρου προκαλούν τη φαντασία μας να συνθέσει την αρχική τους μορφή, ενώ τα γύψινα προπλάσματα και τα κενά δίπλα τους καλούν πίσω τα κλεμμένα πρωτότυπά τους.  Την υπερηφάνεια για την ελληνικότητά μας και για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας διαδέχεται η θλίψη και η οργή για την κλοπή και καπήλευση της κληρονομιάς αυτής.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με την ανάβασή μας στον Βράχο της Ακρόπολης, εκεί όπου δεσπόζει ο Παρθενώνας, ένας ναός χτισμένος προς τιμή της Θεάς Αθηνάς, το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας. Τα τέσσερα οικοδομήματα, ο ναός της απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, ο Παρθενώνας και το Ερέχθειο αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού που έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Κατεβαίνουμε από τον Βράχο και μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στην Πλάκα και στις ομορφιές της επισκεπτόμαστε το ιδιωτικό Ελληνικό Μουσείο αυτοκινήτου του κ. Χαραγκιώνη με αυτοκίνητα από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου. Ανάμεσά τους το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο – διάτρητο από σφαίρες, μιας και μέσα σε αυτό έγινε  η απόπειρα δολοφονίας του, τα πρώτα αυτοκίνητα δεκαετίας του ’20 και του ’30, αγωνιστικά αυτοκίνητα και πλήθος άλλων. Εντυπωσιασμένοι κατευθυνόμαστε προς το ξενοδοχείο όπου ξεκουραζόμαστε και απολαμβάνουμε άλλο ένα υπέροχο δείπνο. Η ημέρα ολοκληρώνεται με την παρακολούθηση της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης «Μπαμπάδες με ρούμι» στο θέατρο Αλίκη με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών που κάνουν την αίθουσα να δονείται από τα γέλια.

Το πρωινό της Δευτέρας 10ης Απριλίου μας βρίσκει να ετοιμαζόμαστε για τις τελευταίες  προγραμματισμένες μας επισκέψεις. Πρώτη στάση το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων, όπου βιώνουμε μια αξέχαστη οπτική, σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία. Διανύουμε την περιστρεφόμενη σήραγγα, παρόλο που περπατάμε πάνω σε μια σταθερή και επίπεδη επιφάνεια, αψηφούμε τους νόμους της βαρύτητας φέρνοντας κυριολεκτικά τα πάνω κάτω και προσπαθούμε να κατανοήσουμε γιατί τα μάτια μας βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εξηγήσει. Η μετάβασή μας από τον παιγνιώδη κόσμο των ψευδαισθήσεων στο «ναό» της ελληνικής δημοκρατίας γίνεται με  έναν περίπατο πρώτα στην πλατεία Συντάγματος όπου βρισκόμαστε να φωτογραφιζόμαστε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δίπλα στους «μαρμαρωμένους» ευζώνους.

Ακολουθεί η είσοδος στη Βουλή των Ελλήνων, ένα επιβλητικό κτήριο που στεγάζει την αίθουσα της ολομέλειας των εθνικών αντιπροσώπων του λαού. Ξεναγούμαστε στους χώρους του κτιρίου, ενημερωνόμαστε για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα σ’ αυτό, επισκεπτόμαστε την αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος και  καθόμαστε ως άλλοι βουλευτές στα έδρανα όπου συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής .

Η τελευταία στάση μας πριν αφήσουμε πίσω μας την Αθήνα είναι στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Στο πλαίσιο διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης γνωρίζουμε καλύτερα τον πλανήτη μας περιηγούμενοι στα εκθέματα χερσαίας ζωολογίας, βοτανικής, υδροβιολογίας αλλά και ορυκτολογίας και εντυπωσιαζόμαστε από τον πλούτο και την ποικιλομορφία που υπάρχει γύρω μας. Στην αίθουσα Γαία μας δίνεται η δυνατότητα να διαπιστώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να αντιληφθούμε την επιρροή που ασκούμε στο περιβάλλον.

Και κάπου εδώ η  εκδρομή μας έχει ολοκληρωθεί και πρέπει δυστυχώς να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουμε γεμίσει τις αποσκευές μας με πολύτιμες εμπειρίες γνώσης και ζωής, ενώ οι δεσμοί φιλίας έχουν γίνει πιο ισχυροί, δικαιολογώντας απόλυτα τον πολύπλευρο χαρακτήρα της εκδρομής. Αναγνωρίζοντας την αξία τέτοιων εξορμήσεων αλλά και νιώθοντας μόνο υπερηφάνεια για την υπευθυνότητα και την εξαιρετική συμπεριφορά των μαθητών μας, αντλούμε δύναμη για να συνεχίζουμε το έργο μας και να προγραμματίζουμε νέες δράσεις που έχουν στόχο όχι μόνο την καλλιέργεια της γνώσης αλλά κυρίως τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας για τους μικρούς μας μαθητές.