Μέρα Ποίησης … Η μαγεία της Ποίησης ξεδιπλώνεται!

Στις 21 Μαρτίου στα Εκπαιδευτήρια  Φρυγανιώτη,  με αφορμή τον εορτασμό της μέρας της ποίησης, είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την εξαίρετη ποιήτρια - δοκιμιογράφο Ευτυχία– Αλεξάνδρα Λουκίδου που αναπτύσσει με επιτυχία εδώ και δεκαετίες την ποιητική της δράσης στην πόλη μας.

Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές:

Λυπημένες μαργαρίτες (εκδ. Εγνατία, 1986), Το τρίπτυχο του φέγγους (1993), Εν τη ρύμη του νόστου (εκδ. Αρμός, 1999), Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα (εκδ. Καστανιώτη, 2004), Όροφος μείον ένα (εκδ. Καστανιώτη, 2008, β΄ έκδ. 2009), Το επιδόρπιο (εκδ. Κέδρος, 2012, γ΄ έκδ. 2013). Το επιδόρπιο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο. Αφόρετα θαύματα (εκδ. Κέδρος, 2017), Ο θυρωρός των ημερών (εκδ. Κέδρος, 2022, β΄ έκδ. 2023).

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά, ρουμανικά και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπου διετέλεσε Γεν. Γραμματέας, και του Κύκλου Ποιητών.

Οι μαθητές μας δέχτηκαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον και θαυμασμό την δημιουργό η οποία μετέδωσε την αγάπη και το πάθος για την ποίηση. Με τη μοναδική της γλυκύ-τητα, την επικοινωνιακή της  προσέγγιση και την άριστη γνώση της γλώσσας κέρδισε το κοινό και μύησε  μαθητές μας στα κρυφά μονοπάτια της ποιητικής γραφής  αποκωδικοποιώντας κάποια από τα έργα της . Η ποίηση είναι ανάγκη, είναι λύτρωση, είναι οφειλή , είναι ξεδίπλωμα της ψυχής και ανάσα του μυαλού. Χρέος του ποιητή να προσεγγίζει τον άνθρωπο να γεφυ-ρώνει την διάσταση ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό, στο κυριο-λεκτικό  και στο μεταφορικό.

Με συνείδηση της αξίας της τέχνης και ειδικότερα της ποίησης στεκόμαστε λοιπόν αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και τους προσφέρουμε τα ερεθίσματα για να  ξεκινήσουν το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ποίησης.

Ευχαριστούμε θερμά την ποιήτρια Αλεξάνδρα - Ευτυχία  Λουκίδου για την υπέροχη εμπειρία που βιώσαμε και τους μαθητές μας που με την διεισδυτική ματιά και τον προβληματισμό τους ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στο κάλεσμα.