Ρητορικοί αγώνες Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας: Πρώτοι με την υψηλότερη βαθμολογία και Πρώτοι στους καλυτέρους ομιλητές

Την υψηλότερη βαθμολογία απέσπασε η ομάδα των Ρητορικών του Σχολείου μας ανάμεσα σε 34 σχολεία και τρεις μαθητές μας κατέλαβαν τις θέσεις 1η -3η -5η ‘καλύτερου ομιλητή’, ανάμεσα σε 175 μαθητές, στους 7ους Αγώνες Επιχειρηματολογίας Λυκείων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, στο 1ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου. Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας με συνδιοργανωτές τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το 1ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου.

Η ομάδα μας αποτελούνταν από τις Αραμπατζή Ζ., Γαργάλα Σ., Γιανακουδάκη-Παπαδοπούλου Δ., Ξενίδου Μ., Τσομπάνη Μ., που με την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών μας κ.κ. Ε. Καρατζιούλα και Ν. Λύσσα απέσπασε επαινετικά σχόλια από τους κριτές. Μετά από τρεις γύρους αγώνων κατάφεραν να πάρουν την υψηλότερη  βαθμολογία από τα 34 σχολεία που έλαβαν μέρος.

Η μαθήτρια Γαργάλα Σ. ανακηρύχθηκε η 1η καλύτερη ομιλήτρια των αγώνων, η Ξενίδου Μ. 3η καλύτερη ομιλήτρια και η Αραμπατζή Ζ. 5η καλύτερη ομιλήτρια. Οι άλλες δύο ομιλήτριες Τσομπάνη Μ. και Γιαννακουδάκη-Παπαδοπούλου Δ. κατέκτησαν τις 14η την 21η θέση.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση της συμμετοχής των μαθητών του σε ρητορικούς αγώνες καθώς και την οργανωμένη διδασκαλία της ρητορικής τέχνης στους μαθητές τους που το επιθυμούν, αποτελούν συνδιοργανωτή των αγώνων από την έναρξη τους.

Η αξία του θεσμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές και συμβάλλει στην καλλιέργεια των διανοητικών τους ικανοτήτων, στον εμπλουτισμό των γνώσεών τους και στην απόκτηση ευχέρειας και ετοιμότητας στον προφορικό λόγο, ιδιαίτερα ενώπιον ακροατηρίου.

Δείτε Περισσότερα

Βασικός στόχος των Αγώνων Επιχειρηματολογίας είναι η καλλιέργεια της σκέψης και η επαφή των μαθητών με θέματα που, ενώ δεν διδάσκονται στα σχολεία σε ειδικό και συγκεκριμένο μάθημα, βρίσκονται διάχυτα σε όλο το εύρος της διδακτέας ύλης και είναι ευρύτερα γνωστά από τον τύπο και τα Μ.Μ.Ε. Οι μαθητές εξασκούνται να σκέφτονται λογικά, ώστε να είναι ικανοί να καθορίσουν με ακρίβεια τα κεντρικά σημεία του θέματος που θα τους δοθεί, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους με πειστικά επιχειρήματα και να μπορούν με ετοιμότητα να ανταπαντήσουν σε ερωτήσεις.

Οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας συμβάλλουν στην αξιοποίηση των γνώσεων που οι μαθητές έχουν αποκομίσει από τη διδασκαλία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στο σχολείο. Η επαφή των μαθητών με σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος έχει ως συνέπεια την προετοιμασία τους για το μελλοντικό τους ρόλο ως σκεπτόμενων πολιτών της δημοκρατικής πολιτείας. Επιπλέον, τους προσφέρεται η δυνατότητα να αναπτύξουν μια διαφορετικού είδους συνεργασία και σχέση με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να εισαχθούν στο πνεύμα της υγιούς διασχολικής άμιλλας με κύριο κριτήριο την ομαδική εργασία.

Ακολουθώντας τη σωκρατική μέθοδο, που αποτελεί το θεμελιώδες στοιχείο της επιχειρηματολογίας, οι μαθητές προχωρούν σε διατύπωση των κατάλληλων επιχειρημάτων με τα οποία ενισχύουν τη θέση τους έναντι της αντίπαλης ομάδας.

Η δράση αυτή του σχολείου αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προσοχή και την φροντίδα που προσφέρουν τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στους μαθητές τους και την ιδιαίτερη μέριμνα για την επιτυχή προετοιμασία τους στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Τους ευχόμαστε ολόψυχα συγχαρητήρια για αυτή τους την προσπάθεια και μια επιτυχημένη πορεία στο μέλλον!