Δύο Πανελλήνιες Διακρίσεις και επίσκεψη στο Άουσβιτς για τις ταινίες των Εκπαιδευτηρίων μας: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»!

Με δύο ταινίες μικρού μήκους συμμετείχε και φέτος το Σχολείο μας στον 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινίας Μικρού Μήκους (βίντεο) με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», τον οποίο συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Και οι δύο συμμετοχές μας απέσπασαν Διάκριση και Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άουσβιτς (Κρακοβία)!

Λίγα λόγια για τις ταινίες: Οι μαθήτριές μας, Γιαννακουδάκη Δ. και Δράκου Α, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού του Σχολείου μας, Τσιρέλη Ε., δημιούργησαν την ταινία με τίτλο: «Το Δέντρο της Ζωής».Πρόκειται για την αφήγηση (Δράκου Α.) ενός δέντρου που θυμάται τα γεγονότα του «μαύρου» Σαββάτου στην πλατεία Ελευθερίας. Η ταινία κλείνει με ένα παραδοσιακό σεφαραδίτικο τραγούδι (Γιαννακουδάκη Δ.). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ιστότοπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου: https://bit.ly/3JVkjvK

Οι μαθήτριές μας Αραμπατζή Ζ., Γαργάλα Σ. και Τσιτσιρίκου Σ., με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού του Σχολείου μας, Τσιρέλη Ε., δημιούργησαν την ταινία με τίτλο: «Μόνο τα Δέντρα είδαν».Πρόκειται για την αναπαράσταση της ανακάλυψης του χειρογράφου του ΜαρσέλΝατζαρή, Έλληνα Θεσσαλονικιού Εβραίου, επιζώντα του Άουσβιτς. Ο ΜαρσέλΝατζαρή κατέγραψε όλη τη φρίκη που έζησε ως Ζόντερκομάντο, σε μερικές σελίδες τις οποίες έκλεισε σε ένα μπουκάλι, τύλιξε σε μια δερμάτινη τσάντα και έθαψε στη γη. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ιστότοπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου: https://bit.ly/4054t7k

Την Τρίτη 14 Μαρτίου οι δύο ομάδες των μαθητριών παρευρέθηκαν στη ιστορική μαθητική εκδήλωση μνήμης«Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς, 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού»,που πραγματοποιήθηκεστην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.

Οι διακριθείσες συμμετοχές θα κληθούν να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.

Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων μας! Η συμμετοχή και η διάκρισή τους σε αυτόν το διαγωνισμό, προσφέρει μια πολύτιμη εμπειρία και γνώση, που πρέπει να είναι οδηγός για να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος.