Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της κυψέλης…

Την εργατική μέλισσα στο πέταγμα της, ακολούθησαν οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μας. Επισκέφθηκαν το «Μελισσοκομικό πάρκο ΑΝΕΛ όπου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δούνε από κοντά όλα όσα είχαν εξερευνήσει μέσα στην τάξη μας κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας: ¨ΜΕΛΙ-ΜΕΛΙΣΣΑ¨.

Η βιωματική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας: «Mέλι-Μέλισσα η ζωή  στην κυψέλη» που εκπονήθηκε, μέσα από μία πλούσια σειρά δραστηριοτήτων, του Νηπιαγωγείου μας. Η περιήγηση στο Μελισσοκομικό πάρκο, η οποία πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο επιστήμονα, ξεκίνησε από το υπαίθριο διαδραστικό «Μουσείο της μέλισσας». Εκεί τα παιδιά είδαν πολύχρωμες κυψέλες, παλιές και σύγχρονες και παρακολούθησαν τη διαδικασία της συλλογής μελιού από τις κυψέλες. Αφού γνώρισαν τα είδη των μελισσών και την ανατομία τους, τον πολλαπλασιασμό, τον  καταμερισμό εργασίας…παρακολούθησαν, με ενθουσιασμό, τη διάρθρωση της κοινωνίας μιας κυψέλης μέσα από τις «κυψέλες παρατήρησης μελισσών». Εντόπισαν τη «Βασίλισσα» μέλισσα να πηγαίνει από κελί και κελί για να γεννήσει τα αυγουλάκια της…τις «παραμάνες» μέλισσες να φροντίζουν τη βασίλισσα…και πολλές εξερευνήτριες να ¨χορεύουν¨ για να δείξουν στις εργάτριες μέλισσες πού υπάρχουν άνθη και λουλούδια. Πήραν το ¨καπνιστήρι¨ το ¨ξέστρο¨, τη ¨βούρτσα¨ και έγιναν μικροί ¨μελισσοκόμοι¨ για να συλλέξουν το μέλι από μία κυψέλη. Με μεγάλο ενθουσιασμό φόρεσαν και τη στολή του μελισσοκόμου! Σαν γνήσιοι Μελισσοκόμοι, δοκίμασαν τη γεύση και το άρωμα του αγνού μελιού, έλυσαν όποια απορία είχαν για τη ζωή στην κυψέλη και την μελισσουργία.

Το ταξίδι αυτό στον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας αφύπνισε την οικολογική τους συνείδηση κατανοώντας την τεράστια προσφορά ενός τόσο μικρού εντόμου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο ενθουσιασμός των παιδιών και η ενεργός συμμετοχή τους σε όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις αποτελούν το καλύτερο επιστέγασμα μιας πραγματικά δημιουργικής μέρας στο Νηπιαγωγείο μας!