ΒΕΡΟΝΑ-ΙΤΑΛΙΑ Εντυπωσιακή παρουσία στο 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο!

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με μεγάλη χαρά  έλαβαν μέρος στο 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο-που έχει γίνει πλέον θεσμός στο τομέα των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων- με θέμα: «Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους».

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση Καθηγητών (AEDE), με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη και του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και διεξήχθη στο συνεδριακό κέντρο της Βερόνας Palaexpo Congress Center (Veronafiere) από 1 Μαρτίου 2023 έως 5 Μαρτίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, ενώ στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ότι: «Ευρώπη σημαίνει ελληνορωμαϊκός πολιτισμός και χριστιανισμός», επισημαίνοντας στους μαθητές ότι πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική Γλώσσα και την Ορθόδοξη Πίστη τους.

Στόχοι του Συνεδρίου ήταν  η ενεργοποίηση των μαθητών των σχολικών μονάδων για την πρωτότυπη διαπραγμάτευση του θέματος της εργασίας τους, η κινητοποίηση της σκέψης, της φαντασίας, της πρωτοβουλίας, η αλληλεπίδραση των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα και η συνεργασία με συμμαθητές τους από σχολεία της Ιταλίας και της Ευρώπης, η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και η ομαδική δουλειά για την εκπόνηση των εργασιών. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς  περίπου 2.000 μαθητές από 110 σχολεία τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση .

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας επέλεξαν από την προτεινόμενη θεματολογία του Συνεδρίου να παρουσιάσουν μέσα από  ένα θεατρικό χοροδρώμενο ένα οδοιπορικό με αφετηρία τη  συμβολή της κλασσικής  αρχαιότητας στη διαμόρφωση  των αξιών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού,  τη μετάβαση στην Αναγέννηση, που σηματοδότησε  τη γέννηση του ανθρώπου της νεωτερικότητας και κατάληξη τη σύσταση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Ειδικότερα,  ενσάρκωσαν μέσα από ένα ανεπανάληπτο «παιχνίδι» φωτός, μουσικής και χορού  τη μετάβαση από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό στον ρωμαϊκό , στον μυστικισμό του Μεσαίωνα και στην πολιτιστική και πνευματική άνοιξη της Αναγέννησης, συνιστώσες  που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η διοργανώτρια αρχή και το κοινό εκστασιάστηκαν από τη διαδραστική και πρωτότυπη  παρουσίαση του θέματος από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και υποκλίθηκαν στην άψογη και καινοτόμα προσέγγιση του. Απέδωσαν  τα εύσημα στους δημιουργούς – εκτελεστές της παράστασης, καθώς και στους υπεύθυνους της δράσης κ.κ. Σ. Ντούρου, Ν. Παπαδοπούλου και X. Φρυγανιώτη. Απαίτησαν δε από τη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων να υποσχεθεί την παρουσία τους στα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια .

Θερμά Συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωταγωνιστές της παράστασης (με αλφαβητική σειρά): Αναγνωστοπούλου Λ., Αρβανιτίδη Σ., Βασιλειάδου Α., Βασιλειάδου Α., Γαργάλα Σ., Γκονζάλες Ε.,  Γκουζγκούνη Ε., Καπία Α., Καρρά Χ., Κοιλιαρίδου Μ.-Κ., Κοντοπούλου Ά.-Η., Κουτσουνάσιου Φ., Κρέζα Α., Λαζαρίδου Μ., Μήτρακα Ι., Μισκάκη Σ., Νάκου Π., Ξιμίνη Ι., Οβαννισιάν Χ., Συμεωνίδου Α., Τσομπάνη Μ..