«Ημέρα Γυναίκας…μια μέρα χαράς…έτσι θα έπρεπε να είναι»!

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων, συνεχίζουν αδιάκοπα τις εργασίες τους πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο κεντρικό θέμα της ΚΖ΄ Συνόδου (2022-2023), στο φαινόμενο που απασχολεί ιδιαίτερα τις σύγχρονες κοινωνίες, το φαινόμενο της βίας…

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εν δυνάμει Έφηβοι Βουλευτές πραγματοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε μαθητές μας προκειμένου να τους αφυπνίσουν και να μοιραστούν μαζί τους τρόπους και μέσα καταπολέμησης του φαινομένου.

Με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου, ως παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, η μαθήτριά μας  Τσομπάνη Μ., ως μέλος της ομάδας της Βουλής των Εφήβων, πραγματοποίησε μια εξαιρετική παρουσίαση σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου με τίτλο: «Ημέρα Γυναίκας…μια μέρα χαράς…έτσι θα έπρεπε να είναι»

Η ίδια μοιράστηκε μαζί μας τη δουλειά της, τις σκέψεις της και τις εντυπώσεις από την παρουσίασή της. Εμείς τη συγχαίρουμε για την έρευνά της, για τον τρόπο που προσέγγισε το θέμα και την ευχαριστούμε για την ενεργό της δράση.

Γράφει η Μ. Τσομπάνη

«Σήμερα είναι η μέρα της γυναίκας. Ενώ πολλοί θα έσπευδαν να αγοράσουν λουλούδια για να πουν χρόνια πολλά στην γυναίκα της ζωής τους αποφασίσαμε σήμερα να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμού Ηνωμένων εθνών ως η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σε ανάμνηση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν οι σουφραζέτες στη Νέα Υόρκη το 1909 που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.

Και αυτές αλλά και όλες οι γυναίκες στην ιστορία που κρίθηκαν, υποδουλωθήκαν και κάηκαν ως μάγισσες γιατί διεκδίκησαν την ισότητα μεταξύ των δυο φύλων τιμώνται σήμερα. Όμως πώς θα αντιδρούσαν αν έβλεπαν ότι παρά την τεράστια εξέλιξη του ανθρώπου η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να είναι η πιο συχνή καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου;

Πώς μπορούμε να γιορτάσουμε την χειραφέτηση των γυναικών όταν οι γυναικοκτονίες στην χώρα μας δεν αποτελούν κάτι το ασυνήθιστο; Όταν 2 στις 3 γυναίκες έχουν δεχθεί κάποια μορφή βίας; Όταν οι υποθέσεις βιασμών γίνονται όλο ένα και πιο συχνοί; 

Αυτοί οι προβληματισμοί κατέκλυσαν το μυαλό μου τις περασμένες ημέρες. Και σε συνδυασμό με τις συζητήσεις μας στις συνελεύσεις της ομάδα της Βουλής των Εφήβων στο σχολείο, η δραστηριοποίηση της οποίας κινείται γύρω από την βία, θεώρησα ότι δεν θα έπρεπε αυτή η ημέρα να περάσει απαρατήρητη. 

Μέσα από μια παρουσίαση που στηριζόταν κυρίως στην ανάλυση του φαινομένου και στην προβολή στατιστικών ερευνών για τον τονισμό της έκτασης του προβλήματος, προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τις μικρότερες τάξεις, να σπάσουμε τα ταμπού αλλά και να τους ενθαρρύνουμε να μην παραμένουν για κανένα λόγο σιωπηλοί.

Τα παιδιά έδειξαν προσοχή, έκαναν ερωτήσεις, σοκαρίστηκαν με τα στοιχεία της έρευνας και συνειδητοποίησαν την σκληρή πραγματικότητα γύρω τους. Στόχος αυτής της δράσης ήταν να μάθουν οι μαθητές να μην ανέχονται βία στις σχέσεις τους  αλλά και να αποτρέψουμε την δημιουργία ενός νέου κύκλου θυτών και θυμάτων στις επόμενες γενιές. 

Χαρούμενη μέρα της γυναίκας σε όλες και όλους και μην ξεχνάτε ότι η βία κατά των γυναικών θα σταματήσει μόνο άμα κινητοποιηθούμε όλοι».