Οι αυριανοί Γιατροί μας στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Α.Π.Θ.

Οι μαθητές της γ’ Λυκείου με προσανατολισμό τον κλάδο Υγείας επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., υπό την καθοδήγηση του Βιολόγου των Εκπαιδευτηρίων μας κ. Δ. Κοτρόπουλου.

Ο καθηγητής του Εργαστηρίου κ. Ν. Ράικος αρχικά προσέγγισε τους μαθητές μας με έναν ξεχωριστό τρόπο για την επιλογή τους να σπουδάσουν την Επιστήμη της Ιατρικής και στη συνέχεια τους έδειξε το ιδιαίτερο έργο του Εργαστηρίου.

Βασική προϋπόθεση για τον γιατρό-ειδικό πραγματογνώμονα αποτελεί η πολύπλευρη μόρφωση του, η εμπειρία και κυρίως η πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του, αφού απ’ αυτόν εξαρτάται η τιμή, η περιουσία και πολλές φορές ακόμη και η ζωή του ανθρώπου εκείνου για τον οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει. Η ευσυνειδησία, η τιμιότητα, η συνέπεια θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του γιατρού-πραγματογνώμονα.

Το Εργαστήριο έχει ως βασικό στόχο:

  • την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών της Ιατρικής Σχολής σε θέματα της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας.
  • την εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών στην Ιατροδικαστική και στην Ιατρική της εργασίας (Τοξικολογία).
  • την εκπαίδευση δικαστικών και κλινικών Τοξικολόγων.
  • τη διενέργεια αυτοψιών, νεκροψιών- νεκροτομών, τοξικολογικών αναλύσεων κατόπιν εντολής των Αστυνομικών και Δικαστικών Αρχών. 
  • την παροχή υπηρεσιών στα αντικείμενα της Κλινικής Τοξικολογίας, στον έλεγχο ναρκωτικών ουσιών σε χώρους εργασίας καθώς και σε αναλύσεις γενετικού υλικού (τεστ πατρότητας, μητρότητας, συγγενικών σχέσεων). 
  • τη συνεργασία με κάθε μορφής κέντρα ερευνών αναλόγου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Στο εργαστήριο λειτουργούν μονάδες με αντικείμενα:
α) Ιατροδικαστικής
β) Δικαστικής και Κλινικής Τοξικολογίας

γ) Μοριακής Ιατροδικαστικής   

δ) Ιατρικής Νομολογίας και Δεοντολογίας

Τέλος, η συνεργάτιδα κα Φ. Μήτσα παρουσίασε στα παιδιά την τεχνολογία χρωματογραφίας–φασματομετρίας μαζών με την οποία γίνεται η ιχνηλασία ουσιών σε δείγματα.

Ευχαριστούμε πολύ για τη μοναδική ενημέρωση και εμπειρία που βιώσαμε!