Μια ιδιαίτερη ξενάγηση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας στο πλαίσιο της Μουσειακής αγωγής επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου οι υπεύθυνοι άλλαξαν τους όρους της επίσκεψης, χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικότερο και ανατρεπτικότερο τρόπο ξενάγησης.

          Έχοντας αναλάβει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρισμένο σε πέντε ενότητες σχετικά με την ιστορία του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Μουσείο και τις θεματικές προθήκες του, οι ξεναγοί χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες καθοδηγώντας τους στις αίθουσες με αινίγματα, εστιάζοντας στην παρατηρητικότητά τους επιτυγχάνοντας έτσι την ενημέρωση για τη ζωή των ανθρώπων της Μακεδονίας στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, την εκπαίδευση τους, τη συμμετοχή του ελληνικού Προξενείου και φυσικά του Προξένου και μυστικού αρχηγού του Αγώνα Λάμπρου Κορομηλά και των υπαλλήλων του, που με κίνδυνο της ζωής τους «κάτω από τη μύτη» των Τούρκων κατηύθυναν τους Μακεδονομάχους Καπεταναίους μετατρέποντάς το σε ελληνικό στρατηγείο. Έκαναν επίσης εκτενή αναφορά στο ρόλο και την αυτοθυσία ονομαστών Μακεδονομάχων και φυσικά στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Παύλου Μελά.

          Ακόμη μετέφεραν νοερά τους συμμαθητές τους στη λίμνη των Γιαννιτσών όπου διεξήχθησαν σκληρές μάχες με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους συγκίνησαν εξιστορώντας τις συνθήκες θανάτου του μεγάλου Έλληνα Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα. Ζωγράφισαν, ετοίμασαν κρυπτογραφημένα μηνύματα, και ένα μικρό θεατρικό αναπαράστασης μιας μυστικής σύσκεψης στο Προξενείο με πρωταγωνιστές τους μαθητές, αποκαλύπτοντας και τη μυστική κρύπτη που συνέδεε τον διπλανό ιερό ναό Γρηγορίου Παλαμά με το Μουσείο, δια μέσου της οποίας εισέρχονταν οι καπεταναίοι ντυμένοι ως απλοί πολίτες που πήγαιναν για προσκύνημα.

          Ήταν μια εξαιρετική περιπλάνηση στα μονοπάτια της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα που εντυπωσίασε όλους μας, αφού ενεργοποιήθηκαν οι αισθήσεις μας και η παρατηρητικότητά μας με την ευρηματικότητα του νέου τρόπου ξενάγησης και παρουσίασης του Μουσείου!!