Οι μικροί εξερευνητές ανακαλύπτουν τους Ήρωες Μακεδονομάχους.

Στο πλαίσιο της Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Μέσα από το Σχέδιο Εργασίας με θέμα: ¨Η Μακεδονία και ο Μακεδονικός Αγώνας¨ που εκπονήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας, τα παιδιά γνώρισαν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908. Κατά την περιήγησή μας στο Μουσείο οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη Λαογραφία του τόπου μας και γνώρισαν στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μακεδονίας, τα επαγγέλματα και την εκπαίδευσή τους. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διοράματα, μακέτες…παρατήρησαν τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης εκείνης της εποχής, τα όπλα, τις ενδυμασίες τους…Εντόπισαν τις διαφορές στον τρόπο ζωής  και στην εκπαίδευση των κατοίκων της πόλης και της υπαίθρου.

Η βιωματική αυτή προσέγγιση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών σε διαδραστικά παιχνίδια. Με ένα φακό και μια φωτογραφία στο χέρι έγιναν ¨μικροί εξερευνητές¨ ψάχνοντας να εντοπίσουν στην εντυπωσιακή μακέτα, του ¨Βάλτου των Γιαννιτσών¨, τους ήρωες Μακεδονομάχους. Εκφράστηκαν εικαστικά βάζοντας τη δική τους πινελιά και δημιούργησαν τη δική τους μακέτα με τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής.

Μέσα από το Σχέδιο Εργασίας και την επίσκεψή μας στο Μουσείο, τα παιδιά όχι μόνο εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και καλλιέργησαν σημαντικές δεξιότητες αλλά και πλημμύρισαν με συναισθήματα περηφάνειας και αγάπης για τον τόπο μας, τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας!!!