Μια βόλτα στο … Διάστημα!

Τον μαγικό κόσμο του διαστήματος ανακαλύψαμε στο Νηπιαγωγείο μας στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας: «Ταξίδι στο Διάστημα».

Η βιωματική δράση ολοκληρώθηκε μέσα από όλους τους Τομείς του Αναλυτικού μας Προγράμματος. Το απέραντο του διαστήματος καταφέραμε να χωρέσουμε στον Διαδραστικό Πίνακα της τάξης μας… επεξεργαστήκαμε σ΄ αυτόν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό (εικόνες, εκπαιδευτικά βίντεο, διαδραστικές εργασίες…) και γνωρίσαμε το Ηλιακό μας Σύστημα, την περιφορά των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και γύρω από τον εαυτό τους, είδαμε πυραύλους να εκτοξεύονται και παρακολουθήσαμε το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη.

Μάθαμε ότι τα ονόματα των πλανητών είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική Μυθολογία. Αντιστοιχίσαμε τα ονόματά με τους σωστούς πλανήτες και ανακαλύψαμε ότι δεν είναι δύσκολο να τα γράψουμε. Εμπλουτίσαμε το εξιλόγιο μας με λέξεις πρωτόγνωρες, σχετικές με το Διάστημα, όπως ηλιακό σύστημα, τροχιά, εκτόξευση…

Στα Μαθηματικά μετρήσαμε τους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και παίξαμε με το σχήμα, τα μεγέθη και τη διάταξή τους.

Με μια Υδρόγειο σφαίρα κι έναν φακό στο Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών προβληματιστήκαμε, πειραματιστήκαμε και τελικά βγάλαμε τα συμπεράσματά για το φαινόμενο της εναλλαγής μέρας και νύχτας. Μα γιατί στο διάστημα τα πάντα πετάνε κι εμείς οι άνθρωποι δεν πέφτουμε από τον πλανήτη μας κάτω; Το μήλο του Νεύτωνα που έπεσε, από τη μηλιά, πάνω του ήταν αρκετό για να μας γνωρίσει τον νόμο της βαρύτητας. Ταξιδέψαμε σε φανταστικούς πλανήτες και γίναμε φίλοι με τους εξωγήινους διαβάζοντας αγαπημένα παραμύθια! Στο Θεατρικό Παιχνίδι μεταμορφωθήκαμε σε ήλιους, πλανήτες, αστροναύτες, διαστημόπλοια και ζωντανέψαμε όσα μάθαμε για το διάστημα. Με πνεύμα συνεργασίας χωριστήκαμε σε ομάδες και ζωγραφίσαμε το δικό μας ηλιακό σύστημα… φυσικά με τα ομαδικά έργα μας στολίσαμε έπειτα και την τάξη μας.

Στην Αισθητική Αγωγή  γνωρίσαμε την «Έναστρη Νύχτα», τον γνωστό πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και προσπαθήσαμε να τον αποδώσουμε εικαστικά, με τον δικό μας μοναδικό τρόπο… Ο Βαν Γκογκ θα ήταν περήφανος για τα έργα μας!!!

Μπορεί να μην είμαστε αστροναύτες, αλλά με όλες αυτές τις καταπληκτικές δράσεις στο Νηπιαγωγείο μας ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!