Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών!

Σε μια προσπάθεια να απομυθοποιηθεί η δυσκολία των  Μαθηματικών και να μυηθούν τα παιδιά στη μαγεία της Μαθηματικής σκέψης,  οι μαθητές της Στ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας επισκέφτηκαν την έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού « Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» που διεξάγεται στη ΔΕΘ. Μέσα από ενδιαφέρουσες περιηγήσεις και διαδραστικές δραστηριότητες ταξιδέψαμε στον θαυμαστό κόσμο των αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών ξεκινώντας από τον  5ο αιώνα π. Χ. Διαπιστώσαμε τη στενή σχέση μεταξύ Μαθηματικής και Φιλοσοφικής σκέψης και μάθαμε πως η έννοια της μαθηματικής απόδειξης, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των σύγχρονων μαθηματικών, είναι Ελληνική επινόηση.

Στο ταξίδι αυτό συναντήσαμε τον Ερατοσθένη, συστηθήκαμε με τον Αρχιμήδη και είδαμε τόσο τον Πλάτωνα όσο και τον Ευκλείδη να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο την εποχή εκείνη. Παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να συνδέσουμε τα μαθηματικά και με άλλες επιστήμες, όπως αυτή της αστρονομίας και να κατανοήσουμε τον καταλυτικό τους ρόλο στην εξέλιξη και θεμελίωσή τους.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με μια εικονική περιήγηση στον θαυμαστό κόσμο του Αρχιμήδη, στα πειράματα, τις εφευρέσεις και τα γενικότερα επιτεύγματα του.

Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε ήταν άριστες και έγινε αντιληπτό πως μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι τα Μαθηματικά μπορούν να είναι και ευχάριστα και ενδιαφέροντα και να απευθύνονται σε όλους.