«ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει …»

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ημέρα μνήμης. Είναι η ημέρα που ο Eλληνικός λαός αντιτάχθηκε με ομοψυχία στον φασισμό και ξεκίνησε έναν αγώνα δίκαιο όχι μόνο για την πατρίδα αλλά και για το ιδανικό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο αγώνας τους τιμήθηκε και φέτος στο Σχολείο μας μέσα από τη γιορτή  για την επέτειο του «ΟΧΙ». Οι μαθητές μας όλων των βαθμίδων (Παιδικός Σταθμός,   Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) παρακολούθησαν ομιλία και παρουσίαση για τα σημαντικότερα γεγονότα του πολέμου στα ελληνοαλβανικά σύνορα και για τη μάχη που έδωσε ο ελληνικός λαός τόσο με τα όπλα του στο μέτωπο, όσο και με την πένα, την τέχνη και την ανθρωπιά του στα μετόπισθεν.  

Οι Έλληνες πεσόντες του ’40 θριάμβευσαν ενάντια στον φόβο τους, στάθηκαν με πυγμή και αυταπάρνηση απέναντι στον αντίπαλο και πέθαναν για τις αξίες τους. Αρνήθηκαν να γονατίσουν μπροστά στον ολοκληρωτισμό και γι’ αυτό η θυσία τους αποτελεί φωτεινό οδηγό στην προσπάθειά μας να ζούμε σε έναν κόσμο δημοκρατικό και ελεύθερο. Αξίζει λοιπόν και φέτος να τους μνημονεύσουμε και να  τους τιμήσουμε.

Γιατί… «ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.» (Γιάννης Ρίτσος)