«Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά»

Oι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο θέατρο Ολύμπιον τη θεατρική διασκευή του παιδικού ιστορικού μυθιστορήματος της κ. Ελένης Δικαίου: «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» από την παιδική-Νεανική Σκηνή του Νέου Θέατρου Θεσσαλονίκης, που ανέβηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «100 χρόνια μνήμης από τη Mικρασιατική καταστροφή (1922-2022)». Στη σκηνή του θεάτρου ξετυλίχθηκε το νήμα της αληθινής ιστορίας μιας αστικής οικογένειας της Σμύρνης.

Mέσα απ΄ τα μάτια δύο κοριτσιών που γεννήθηκαν εκεί και βίωσαν όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τους γελαστούς και ευγενικούς Έλληνες της Ιωνίας, τον πολιτισμό και το μεγαλείο του μικρασιατικού Ελληνισμού ως το αναγκαστικό του ρίζωμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς αλλά και την προσφορά τους στη σύγχρονη Ελλάδα.

 Ήταν μια καλοστημένη παράσταση, με εξαιρετικές ερμηνείες, χαρακτηριστικούς  διαλόγους, ευφάνταστα σκηνικά, εμπνευσμένη μουσική και χορογραφίες που μας μετέφερε την ατμόσφαιρα της εποχής και μηνύματα πάντα επίκαιρα με τρόπο απλό και κατανοητό. Ήταν ένα έργο κατάλληλα διασκευασμένο ώστε να γίνουν αντιληπτά τα νοήματα απ΄ τους μικρούς θεατρόφιλους μαθητές μας όλων των τάξεων στο Δημοτικό, οι οποίοι το παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, αφοσίωση και ένιωσαν συγκίνηση αλλά και ενθουσιασμό χαρίζοντας στο τέλος το θερμό τους χειροκρότημα για αυτή την τόσο αξιόλογη δουλειά.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης.